LegislatieTop News

Noua Directivă a Eurovinietei mai aproape de aprobare finală

Pe 9 noiembrie 2021, Consiliul European a aprobat reforma Directivei Eurovinietei, care reprezintă taxa europeană de poluare pentru vehiculele comerciale, ceea ce o duce mai aproape de aprobare finală.

Următorul pas este aprobarea de către Parlamentul European și apoi publicarea în Jurnalul Oficial European. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a-și adapta legislația.

Noua Directivă a Eurovinietei mai aproape de aprobare finală

Una din inovațiile pe care această reformă o aduce se referă la trecerea treptată de la sistemul de plată în timp, vezi cazul României, la cel de taxare pe kilometru, care trebuie să aibă loc în termen de 8 ani de la intrarea în vigoare a noii Directivei pe principalele căi de comunicații intracomunitare.

Cu toate acestea, statele membre vor putea menține sistemul de plată în timp pe alte drumuri ale rețelei naționale. O altă excepție de la această regulă se referă la cazurile justificate, cum ar fi zonele slab populate sau rutele scurte.

De asemenea, se va modifica baza de calcul a Euroviniei, aceasta trecând de la clasa Euro la emisiile de CO2. Pentru a permite flexibilitate în aplicare, statele membre vor putea menține un sistem mixt, atâta timp cât se menține principiul „poluatorul plătește”. În plus, statele membre vor putea decide la ce categorii de vehicule să aplice Eurovigneta.

VEZI ȘI: Șofer danez de camion condamnat pentru încălcarea timpilor de condus, în Danemarca

După o perioadă de tranziție de patru ani, statele membre vor fi obligate să aplice plata costurilor externe pentru poluarea aerului vehiculelor comerciale, dar o vor putea evita dacă aceasta ar avea ca rezultat o deviere a traficului de la consecințele negative.

În toate cazurile, aplicarea Directivei Eurovinietei va rămâne o alegere a fiecărui stat, dar dacă va decide să facă acest lucru va trebui să respecte regulile Directivei pentru a nu crea denaturări ale concurenței.

Din aceeași categorie...

Back to top button