Știri

Regiunile alpine cer taxe mai mari pentru camioane pe ruta Brenner

Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, regiunile alpine din Germania, Austria și Italia cer taxe de drum mai mari pentru camioane pe ruta Brenner, pentru a accelera trecerea către calea ferată.

Bavaria (Germania), Tirol (Austria) și Tirolul de Sud (Italia) cer introducerea unei noi taxe pentru camioane pe acest coridor, în numele a 16 regiuni alpine. Scrisoarea a fost trimisă președintei comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și miniștrilor de transport din Germania, Austria și Italia.

Regiunile alpine cer taxe mai mari pentru camioane pe ruta Brenner

”O politică activă de transfer modal include principiul „poluatorul plătește”. Introducerea unei taxe de coridor pe autostradă ca parte esențială a unei politici uniforme de circulație pe ruta Brenner este inevitabilă”, se arată în scrisoare.

Potrivit semnatarilor, infrastructura feroviară trebuie îmbunătățită pentru planificarea durabilă a transportului și explică: ”Există deja capacitate liberă disponibilă pe șine. Prin urmare, solicităm ministerelor să ia măsuri pentru o taxare rutieră uniformă pe ruta Brenner cât mai curând posibil”.

Potrivit scrisorii, construcția tunelului Brenner și a liniilor ferate care îl vor deservi este crucială pentru a crește capacitatea pe calea ferată. ”Totuși, nu trebuie așteptată punerea în funcțiune a viitorului tunel”, ci trebuie implementate deja măsuri care să consolideze competitivitatea căii ferate.

VEZI ȘI: Calendarul de dozare a traficului de camioane din Tirol, în prima parte a anului 2023

Pentru a face calea ferată mai atractivă, UE trebuie să creeze condiții competitive egale între modurile de transport, se mai arată în scrisoare. Transportul pe calea ferată ar avea ca avantaje reducerea emisiilor, a zgomotului, a numărului de decese din accidente și a ambuteiajelor.

Printre cele 16 regiuni care susțin declarația se numără și cele învecinate Munților Alpi, inclusiv Baden-Württemberg și landurile austriece Carinthia, Salzburg, Vorarlberg și Styria.

Din aceeași categorie...

Back to top button