In FocusTop News

Reglementări noi pentru transportul în regim de cabotaj, în Danemarca

Amenzile pentru companie, în cazul în care nu respectă noi prevederi, încep de la 1.350 euro.

De la 1 ianuarie 2021, în Danemarca au intrat în vigoare noi prevederi pentru transportul în regim de cabotaj, pe care transportatorii și șoferii de camion trebuie să le respecte, dacă efectuează astfel de curse.

Toate companiile care efectuează transport în regim de cabotaj pe teritoriul Danemarcei (transport marfă, transport cu autobuz/autocar sau transport combinat) sunt obligate să-și înregistreze cursele în Registrul operațiunilor străine din Danemarca și să respecte noi prevederi legate de salariul minim.

Reglementări noi pentru transportul în regim de cabotaj, în Danemarca

Dacă o parte din reglementări au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, cea privind salariul minim al șoferilor a intrat în vigoare abia la 1 martie 2021.

Astfel, salariul minim pe oră pentru un șofer care efectuează transport marfă în regim de cabotaj este de 22,67 euro (168,56 DKK). Pentru șoferii care fac transport cu autocarul salariul minim este de 22,63 euro (168,31 DKK), iar pentru șoferii care transportă turiști salariul minim este de 23,35 euro (173,65 DKK).

VEZI ȘI: Camion înmatriculat în România scos din trafic de poliția germană

Aceste tarife vor fi actualizate cel puțin o dată pe an, iar sumele primite pentru perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2021 vor fi actualizate retroactiv conform noilor norme minime.

Înregistrarea transportului

Compania care efectuează transport în regim de cabotaj are următoarele obligații și trebuie să contacteze, cel mai târziu la momentul plecării șoferului în cursă, autoritățile daneze și să furnizeze următoarele informații:

 • Numele companiei, date de identificare comercială, adresă și alte detalii de contact;
 • Informații referitoare la tipul transportului;
 • Toate informațiile de înregistrare și identificare ale camionului;
 • Durata transportului și perioada în care se desfășoară;
 • Date de contact și de identitate ale șoferului care efectuează transportul;
 • Alte detalii despre transport și tipul de conducere efectuat;

Înregistrarea se face online pe site-ul www.virk.dk în Registrul operațiunilor străine din Danemarca, în vigoare deja de la data de la 21 decembrie 2020. De asemenea, se pot obține informații suplimentare la numărul de telefon +45 7080 9088.

Documente necesare

Șoferul angajat de companie pentru transporturi în regim de cabotaj pe teritoriul Danemarce trebuie să prezinte poliției sau altor agenți de control următoarele documente:

 • Formularul de înregistrare completat pe site-ul www.virk.dk în Registrul operațiunilor străine din Danemarca;
 • Contractul de muncă sau contractul comercial între companie și șofer;
 • Documente care să conțină informații clare referitoare la metoda de calcul și la compensațiile salariale primite pentru perioada în care efectuează transport de mărfuri în regim de cabotaj, cabotaj cu autobuzul sau transport combinat pe teritoriul Danemarcei;
 • Situația exactă a numărului de ore de lucru a șoferului pentru perioada în care a efectuat sau efectuează curse în regim de cabotaj și dovezi ale plăților salariale pentru munca prestată în aceste condiții;
 • Documente referitoare la transport, contracte cu furnizorii, documente de proveniență a mărfii, facturi și orice alte documente care să certifice că șoferul și compania pot efectua transportul bunurilor;

Controlul noilor reglementări

Autoritatea daneză pentru trafic rutier și poliția din Danemarca sunt organizațiile care vor verifica implementarea și respectarea noilor prevederi. De asemenea, în anumite cazuri, autoritatea daneză pentru trafic rutier poate solicita sprijinul altor organizații de control (vamă, forțele de muncă, direcția sanitar veterinară, etc).

Reglementări noi pentru transportul în regim de cabotaj în Danemarca

În cazul în care o companie nu completează informațiile solicitate în Registrul operațiunilor străine din Danemarca înaintea începerii transportului sau dacă șoferul nu poate prezenta aceste documente în timpul controlului, linia directoare pentru amenda minimă recomandată este de aproximativ 1.350 euro (10.000 DKK), amendă care va fi emisă pe numele companiei.

Tot compania va fi amendată și pentru nerespectarea prevederilor referitoare la plata salariului minim, amenda minimă fiind în acest caz de aproximativ 4.700 euro (35.000 DKK).

Din aceeași categorie...

Back to top button