Procedurile privind valabilitatea rovinietei în cazul în care este schimbat numarul de înmatriculare al mașinii au fost modificate recent, printr-o lege publicată în Monitorul Oficial ce a intrat în vigoare. Același document stabilește, totodată, ca noi vehicule vor fi scutite de la plata rovinietei.
Legea nr. 100/2014 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr.8/2010 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri naționale din România a fost publicată marți în Monitorul Oficial Partea I, nr. 506, din 8 iulie 2014.
Actul normativ în vigoare simplifica procedurile privind menținerea valabilității rovinietei în cazul schimbării numărului de înmatriculare. Potrivit vechilor reglementări, rovinieta îşi menţine valabilitatea numai în condiţiile în care utilizatorul informează în scris CNADNR cu privire la schimbarea numărului de înmatriculare. În acest sens, solicitantul trebuie să se prezinte la unul din punctele de lucru ale CNADNR cu cerere scrisă, conform formularului-tip care se regăseşte pe pagină web a Companiei şi cu cartea de identitate a autovehiculului în copie şi original.
În noul act normativ prevederile la acest capitol a fost modificat. Rovinieta îşi menţine valabilitatea în condiţiile în care în baza de date a autorităţii de înmatriculare este operată modificarea respectivă. Solicitantul nu mai trebuie să urmeze procedurile de până acum, căci modificările vor fi făcute automat de CNADNR, care are acces la baza de date cu vehiculele pentru care a fost achitat şi este valabil tariful de utilizare. În plus faţă de introducerea acestor prevederi, actul normativ stabileşte şi noi categorii de vehicule care nu vor mai plăti pe viitor rovinieta.
Având în vedere aceste modificări, iată lista vehiculelor scutite de la plată rovinietei:
– Unităţile Ministerului Apărării Naţionale, SIE, SRI, STS şi ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor;
– Unităţile Ministerului Afacerilor Interne;
– Serviciile de ambulanţă;
– Serviciile publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
– Vehicule folosite de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A.;
– Vehicule folosite de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România;
– Vehicule folosite exclusiv în transportul public local de persoane prin servicii regulate pe raza teritorial-administrativa a unei localităţi;
– Vehicule istorice.
Tarifele de utilizare a drumurilor naţionale sunt diferenţiate în funcţie de tipul autovehiculului, dar şi de durată de utilizare a reţelei de drumuri naţionale din România. Spre exemplu, pentru autoturisme, aceste tarife sunt cuprinse între 3 euro (rovinieta valabilă 7 zile) şi 28 de euro (rovinieta valabilă un an de zile).
Cei care circulă fără rovinieta vor fi sancţionaţi cu amendă, dar şi cu plata unui tarif de despăgubire (până la prezentarea dovezii de achitare a tarifului de despăgubire se reţine şi certificatul de înmatriculare al vehiculului). Acestea au valori diferite în funcţie de tipul autovehiculului. Astfel, pentru autoturisme, amenzile pentru lipsa rovinietei sunt cuprinse între 250 şi 500 lei, în timp ce despăgubirile sunt de 2