Teste

Renault Kangoo Express Maxi: O soluție viabilă pentru IMM-uri

În încercarea de a acoperii întreaga gama de nevoi a clienților profesionali, Renault a lansat Kangoo Express Maxi, model pe care l-am testat și noi în România.

Cel mai mic model din gama de utilitare a constructorului francez, s-a bucurat de un real succes chiar de la introducerea sa pe piață, în 1997. Vânzările acestui model în întreaga lume au totalizat 1.6 milioane de unități.

La 10 ani după lansarea primului model Kangoo, mai precis în 2007, Renault a lansat noul Kangoo în două variante de caroserie Kangoo Express (lungime – 4.21 m, volum util – 3 mc până la 3.5 mc) respectiv Kangoo Compact (lungime – 3.83 m, volum util – 2.3 mc până la 2.8 mc).

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

În 2010, Renault a făcut un pas important către clienții săi profesionali lansând versiunea Kangoo Express Maxi.

Realizat pe platforma segmentului C, comună cu a lui Scenic, Kangoo a revoluționat standardele categoriei sale din punctul de vedere al spațiului, confortului și al siguranței, atributele sale fiind demne de un monovolum. Gama de marfă cuprinde trei versiuni de caroserie, Kangoo Compact, Kangoo Express respectiv Kangoo Express Maxi. Pe parte de motorizări, versiunea Kangoo Express Maxi pune la dispoziție două trepte de putere ale de-acum celebrului motor 1.5 dCi și două variante de echipare, cu două, respectiv cinci locuri.

Nouă generație Kangoo scoate în evidență evoluția a două elemente majore pentru un autovehicul care are că sarcină principală transportul și anume versatilitatea și capacitatea de încărcare mult mărită. O să întrebați probabil de ce majore? Deoarece exigențele micilor întreprinzători sunt din ce în ce mai ridicate când vine vorba de un autovehicul de transport, indiferent că acesta este de persoane sau marfă.

Constructorul francez a investit masiv în sistemul de producție și a folosit la Kangoo, după cum declarau oficialii Renault, toate inovațiile pentru creșterea calității, aceleași că pentru limuzinele constructorului francez.

Kangoo Express Maxi

Chiar de la lansarea sa pe piață în 2007, noua versiune Kangoo, a avut obiective precise, printre care se pot enumeră adaptabilitatea la exigențele tuturor întreprinzătorilor și ridicarea ștachetei acestui segment de autovehicule. Un atribut esențial al noii game Kangoo îl reprezintă dezvoltarea să pe platforma lui Scenic.

A fost acordată mai multă atenție capacității de încărcare, confortului acustic, acesta fiind acum unul de standarde ridicate.

La parte de confort, merită amintit și cel termic, care a fost, de asemenea, ridicat la nivelul automobilelor MPV (monovolumele destinate familiei) precum și confortul utilizatorului. Cea mai nouă și cea mai mare varianta contruita, Kangoo Express Maxi, a beneficiat de o creștere a volumului de încărcare de la 3.5 mc cât are versiunea de mijloc (Kangoo Express) la 4.6 mc acest lucru fiind posibil datorită alungirii cu aproximativ 40 cm față de versiunea Kangoo Express.

Am vrut să aflăm mai multe despre noul Kangoo Express Maxi, astfel că, a luat în test o versiune furgon echipată cu motorul 1.5 dCi de 85 CP.

Exterior și interior actualizat

Primul lucru pe care l-am apreciat la Kangoo Express Maxi au fost dimensiunile și cu siguranță se poate spune că Renault s-a întrecut pe sine. Deși este cel mai uriaș Kangoo fabricat vreodată și n-are în comun decât numele cu prima generație, acesta și-a păstrat acea linie prietenoasă, care te face să urci cu drag la bordul lui, indiferent de starea ta de spirit sau de versiunea să de caroserie. De cum am deschis ușa, mi-am dat seama că vorbim de o evoluție în ceea ce privește segmentul marfă în general.

De altfel, acest lucru se poate observă pe toată gama de utilitare Renault, cel mai mare salt fiind făcut la modelul Master. Primul lucru remarcat la interior a fost legat de spațiul de lucru a celor doi ocupanți, prin bună calitate a materialelor folosite și a finisajelor acestora. Astfel, Renault a dat o replică pe măsură celor care până acum îl criticau la acest capitol.

VEZI ȘI: Renault Trafic dCi 115: Un “people carrier” cinstit

Planșă de bord bine structurată, dimensiunile reduse ale volanului precum și a schimbătorului de viteze situat pe consola centrală, mi-au creionat repede în minte imaginea unui autovehicul de familie. Vizibilitatea în față este bună și datorită parbrizului de dimensiuni mari. Un minus, totuși, l-am remarcat la vizibilitatea laterală, acolo unde montantii A și B creează ceva probleme în trafic, mai ales în situații de cedează trecerea.

Pentru montantul A, soluția ar fi un geam triunghiular asemenea monololumelor. Fiind vorba de un autovehicul de transport marfă unde se presupune că-ți petreci cel puțîn jumătate de zi, nu am trecut cu vederea peste spațiile de depozitare a diferitelor obiecte. Acestea nu sunt foarte multe având în vedere că discutăm de un autovehicul cu două locuri, însă sunt suficiente pentru cei doi ocupanți. Poți depozita de la facturii, dosare, hărții până la telefoane mobile sau sticle de racoaritoare mari ori laptopul.

Siguranța la volan

Siguranța nu a fost nici ea uitată și constituie încă un capitol la care Kangoo Express Maxi părăsește condiția segmentului. Modelul testat era echipat cu ABS, airbag șofer și pasager sii centuri pretensionate.

Varianta de persoane are în echipare prindere Isofix pentru scaun copii și airbag-uri suplimentare. Sistemul de frânare cu discuri pe față și tamburi pe spate mi s-a părut extrem de ferm, chiar și după mai multe frânari consecutive.

Ținuta de drum și motor

Ținuta de drum m-a impresionat, chiar dacă n-am condus o limuzina. Kangoo Express Maxi este echipat cu o suspensie care suportă sarcini de până la 800 kg. Cea mai mică utilitară din gama Renault stă bine pe viraje și la frânare, atât încărcat, cât și descărcat.

Trebuie spus că autovehiculul a fost tot timpul încărcat. Direcția precisă și foarte ușoară mi-a permis să mă strecor cu ușurință pe străzile înguste din centrul vechi al Brașovului, pe artere supraaglomerate ale Bucureștiului sau în incinta DriveIn din cadru magazinului Hornbach Militari acolo unde am încărcat aproximativ 780 Kg de materiale de construcții. Aerodinamică și motorul economic 1.5 dCi au generat un consum foarte scăzut de carburant. Conform datelor afișate pe computerului de bord, consumul extra-urban a fost de 4.8 L/100 Km la o încărcătură de aproximativ 400 Kg.

În oraș, tot încărcat, consumul afișat de computerul de bord a fost de 6.4 L/100 Km. Cei 60 de litri de combustibil, într-o exploatare corectă îți pot ajunge între 800 și 1000 Km în funcție și de încărcare. Este clar că Kangoo Express Maxi este o armă excelență în lupta dintre pompă și buzunar mai ales în această perioada când fiecare euro cent contează.

Revenind la partea de propulsie trebuie să precizez că zgomotul produs de motor este aproape insesizabil, datorită bunei antifonari, iar cei 85 CP și cuplul de 200 Nm/ 2.000 rpm s-au dovedit suficienți, chiar și în condiții de încărcare maximă plus două persoane. Puterea motorului este transmisă punții față prin intermediul unei cutii manuale bine etajate cu 5+1 rapoarte.

Verdict

Cu siguranță Kangoo Express Maxi reprezintă o soluție viabilă pentru IMM-uri. Volumul mare de încărcare de până la 4.6 mc, sarcina utilă de până la 800 Kg precum și perioadele mari de revizii ori serviciile post-vânzare în care includem și noul concept PRO+ fac din Kangoo Express Maxi unul din cele mai complete soluții pe segmentul său.

Din aceeași categorie...

Back to top button