Știri

Republica Moldova aderă la protocolul e-CMR

Republica Moldova face un pas important în digitalizarea transportului rutier prin aderarea la protocolul e-CMR (scrisoare de transport electronică).

Pe lângă faptul că se răspândește cu o viteză foarte mare în tot mai multe state europene mai mari sau mai mici, de la Est și Vest, digitalizarea transportului rutier european reprezintă una din cheile eficientizării și dezvoltării industriei de transport rutier pe mai departe.

Republica Moldova aderă la protocolul e-CMR

Acest lucru l-a înțeles și Republica Moldova, care este cel mai recent membru al convenției de utilizare a scrisorii de transport electronice e-CMR.

Astfel, industria transporturilor din Moldova va beneficia de reducerea costurilor prin introducerea și schimbul de date mai rapid și mai transparent, ceea ce va îmbunătăți competitivitatea pe piața internațională.

Utilizarea e-CMR este primul pas spre trecerea inevitabilă către operațiuni fără suport de hârtie – inclusiv prin utilizarea sistemelor digitale de tranzit vamal, cum ar fi eTIR – pentru a stabili infrastructura digitală critică necesară pentru noile inovații în domeniul transporturilor.

Normele privind transportul mărfurilor la nivel internațional sunt reglementate de Convenția Organizației Națiunilor Unite privind transportul de mărfuri, CMR (Convention relative au contrat de transport international de Marchandises par Route), cunoscută și sub numele de scrisoare de trăsură sau transport.

VEZI ȘI: Uniunea Europeană achită Danemarca în litigiu privind legea cabotajului

Operatorii de transport, șoferii și cei care primesc transporturi utilizează CMR, care până de curând a fost emis numai pe suport de hârtie.

Protocolul e-CMR a intrat în vigoare la 5 iunie 2011, iar până în prezent părțile contractante sunt: Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Iran, Letonia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Republica Moldova , Federația Rusă, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția și Turcia.

România pare și ea interesată de aderarea la protocolul e-CMR, însă până în prezent nu a fost făcut niciun demers clar în acest sens.

Din aceeași categorie...

Back to top button