
Nicio anvelopă de camion nu este eternă, dar înainte de a le înlocui, luați în considerare recanelarea și reșaparea acesteia.
Reșaparea și recanelarea sunt părţi esenţiale din ciclul de viaţă al anvelopelor de camion, deoarece vă permite să obţineţi un randament kilometric maxim şi asigură economii semnificative faţă de costul anvelopelor noi.
Aceste procese nu sunt o noutate pentru flote. Însă, odată cu presiunea tot mai mare de reducere a costurilor, sustenabilitate și dorința de a juca un rol important în decarbonizarea mediului, a devenit o practică tot mai întânită în rândul flotelor.
Deoarece anvelopele de camion reşapate sunt proiectate de aceiaşi experţi care fabrică anvelopele noi şi utilizează acelaşi compus din cauciuc, anvelopele reşapate din segmentul premium au acelaşi design şi profil şi oferă performanţe asemănătoare anvelopelor noi.
Cum poate contribui reșaparea?
În primul rând, reduceți povara asupra resurselor naturale ale lumii. Reșaparea anvelopelor înseamnă o reducere cu 56% a cantității de țiței utilizată în procesul de producție, potrivit unor analize interne Goodyear. Apoi, dacă anvelopele sunt folosite mai mult timp, puteți ajuta la rezolvarea problemei privind acumularea deșeurilor.
De asemenea, recanelarea și reșaparea pot extinde durata de viață a anvelopelor de camion cu 150%, potrivit Goodyear. Nu în ultimul rând, se reduce consumul de energie din producție. Prin reșaparea anvelopelor, se reduce energia utilizată în procesul de producție.
VEZI ȘI: UE pregătește noi reguli privind dimensiunile și greutățile camioanelor
Anvelopele de camion reşapate Goodyear utilizează acelaşi model de bandă de rulare şi aceleaşi materiale precum anvelopele noi. În combinaţie cu calitatea carcaselor Goodyear, acest lucru asigură că oferă performanţe de deplasare asemănătoare cu anvelopele noi echivalente.
Utilizat împreună cu recanelarea ca parte a unui program de gestionare a anvelopelor personalizat, Conceptul Multiple Life prelungeşte semnificativ durata de viaţă a anvelopelor, reducând impactul dvs. asupra mediului înconjurător şi obţinând o valoare mai mare din investiţia dvs. în anvelope.
De câte ori poate fi reşapată o anvelopă de camion?
Potrivit producătorilor lor, amvelopele de camion se pot reşapa de mai multe ori. Reşaparea anvelopelor depinde de activitatea flotei şi de modelul de gestionare. Dacă doriţi ca anvelopele să aibă mai multe vieţi, luaţi în calcul factorii care influenţează uzura:
Caracteristicile anvelopei (robusteţe, tip şi volum al anvelopei, modelul benzii de rulare)
- Presiunea;
- Sarcina pe axă;
- Starea mecanică a vehiculului;
- Stilul de conducere.
Diferenţa dintre reşaparea la rece şi la cald?
Procesul de reșapare la cald reînnoieşte o carcasă de la un talon la altul. Cauciucul nevulcanizat se aplică pe anvelopa şlefuită şi este amplasat într-o matriţă, exact aşa cum ar fi la fabricarea anvelopelor noi. Aşadar, anvelopa reşapată arată exact precum o anvelopă nouă. Doar denumirea de pe flanc va indica faptul că anvelopa a fost reşapată.
Procesul de reșapare la rece implică aplicarea pe carcasă a unei noi benzi de rulare preformate şi prevulcanizate. Este lipită de carcasă cu ajutorul unui strat subţire de cauciuc netratat compus special (cunoscut drept pernă sau gumă de lipit) care, când este vulcanizat, acţionează ca un adeziv.
De ce să recanelaţi anvelopele de camion?
La fel ca reșaparea, recanelarea prelungeşte durata de viaţă a anvelopelor, reducând în acelaşi timp costurile.
Un moment potrivit pentru recanelarea anvelopelor de camion este când banda de rulare încă are o adâncime suficientă. În niciun caz nu ar trebui ca anvelopa să fie uzată complet înainte de recanelare. Adâncimile recomandate pentru banda de rulare sunt:
- 3 – 4 mm pentru utilizare obişnuită pe autostradă;
- 5 – 6 mm pentru condiţii de utilizare în care este probabilă deteriorarea prin penetrare.