Știri

Rețea specializată în trafic de migranți destructurat în Bulgaria

Se presupune că această grupare criminală organizată din Bulgaria face parte dintr-o rețea infracțională mai mare de trafic de migranți din Turcia spre Europa de Vest. Cinci persoane de naționalitate bulgară arestate.

Autoritățile din Bulgaria, ajutate de Europol, au destructurat o rețea specializată în trafic de migranți activă la periferia așa-numitei rute balcanice. În ultimele luni, ofițerii de la Direcția Generală de Combatere a Criminalității Organizate din Bulgaria au investigat rețeaua pentru a stabili rolul pe care suspecții l-au jucat în activitățile de trafic de migranți.

Activitățile de investigare au stabilit că această rețea se comporta ca o celulă logistică de trafic de migranți, transportând cu mașina între 10 și 30 de migranți în același timp din partea de est a Bulgariei către frontiera bulgară cu Serbia.

Transportul era organizat în două etape: mai întâi de la Burgas și Yambol către Sofia și, ulterior, de la Sofia și apoi la frontiera cu Serbia. Pentru acest serviciu de „car-sharing”, migranții erau taxați cu sume cuprinse între 1.000 și 3.000 de euro de persoană pentru a ajunge la frontiera cu Serbia.

Informațiile operaționale colectate sugerează că această celulă logistică face parte dintr-o rețea infracțională mai mare care introduce ilegal migranți din Turcia în Europa de Vest prin Bulgaria și Serbia.

Eforturi comune de combatere a rețelelor de trafic de persoane pe ruta balcanică

De la jumătatea anului 2022, autoritățile bulgare au raportat o creștere bruscă a activităților de trafic de migranți la frontiera sudică a Bulgariei și o creștere a violențelor comise de membrii rețelelor infracționale implicate împotriva migranților și a polițiștilor. În urma mai multor incidente mortale care au implicat numeroase decese ale polițiștilor și ale migranților, autoritățile bulgare și-au intensificat și mai mult eforturile de combatere a rețelelor de trafic de migranți active care utilizează Bulgaria ca țară de tranzit.

La sfârșitul anului trecut, Europol și-a sporit sprijinul pentru autoritățile bulgare prin detașarea unui analist specializat. În ziua de acțiune din 4 octombrie, Europol a trimis un expert la Sofia pentru a oferi sprijin analitic în timp real și pentru a verifica informațiile operaționale cu bazele de date ale Europol.

Această operațiune are loc în urma înființării recente a unui grup operativ regional coordonat de Europol, cu sediul la Sofia, care se concentrează asupra rețelelor infracționale care introduc ilegal migranți prin Bulgaria spre Europa de Vest.

Din aceeași categorie...

Back to top button