LegislatieTop News

Reținerea permiselor ar putea fi recunoscută în toate țările Uniunii Europene

Această propunere ar putea afecta serios transportul internațional de mărfuri în anii următori.

În mai puțin de doi ani, reținerea permiselor de conducere într-o țară din UE ar putea fi recunoscută și în celelalte state membre.

Comisia Europeană își propune o armonizare a regulamentelor din țările membre UE în ce privește contravențiile și penalitățile acordate șoferilor. Ofițerii de poliție din toate țările UE vor avea acces la o bază de date cu sancțiunile aplicate până atunci unui anumit șofer.

Reținerea permiselor ar putea fi recunoscută în toate țările Uniunii Europene

Astfel, polițiștii vor putea determina mai ușor dacă au de-a face cu un șofer recidivist sau cu unul în general disciplinat. De asemenea, ar putea fi introdus un sistem internațional uniform de puncte de penalizare.

Aceeași metodă este dorită și pentru reținerea permiselor. Astfel, dacă o persoană își pierde dreptul de a conduce într-un stat membru, interdicția va fi recunoscută în întreaga Uniune.

Această propunere ar putea afecta serios transportul internațional de mărfuri în anii următori. În prezent, dacă un șofer de camion își pierde dreptul de a mai conduce într-o țară străină, în practică, interdicția se aplică doar în acea țară.

VEZI ȘI: Din 2021, Austria va implementa permisul de conducere în format digital

Problema principală care se ridică este legată de diferențele legislative dintre statele UE. De exemplu, există țări, precum Danemarca, unde dreptul de a mai conduce se suspendă pentru manipularea tahografului. De asemenea, există întrebarea dacă acest sistem poate fi aplicat și șoferilor din afara UE care fac curse în comunitate.

Dacă toate lucrările din Comisia Europeană s-ar desfășura conform programului, noile propuneri s-ar putea aplica de la sfârșitul anului 2022.

Din aceeași categorie...

Back to top button