In FocusTop News

RO e-Transport: Sancțiuni de peste 20 mil. lei date de ANAF

În primele patru zile din iulie, inspectorii antifraudă ANAF au verificat 6.100 de vehicule de transport și au aplicat sancțiuni de peste 20 mil. de lei pentru nerespectarea legislației RO e-Transport.

Începând cu 1 iulie 2024, Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF a inițiat o serie de acțiuni ample de control în traficul rutier. Aceste controale, efectuate de aproximativ 300 de inspectori antifraudă, vizează în mod special verificarea respectării prevederilor legale impuse de legislația RO e-Transport.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Inspectorii antifraudă s-au concentrat pe două aspecte principale: deținerea codurilor UIT pentru bunurile transportate de către transportatorii, așa cum prevede legislația RO e-Transport, și prevenirea activităților ilicite pe durata transportului bunurilor, conform Legii 296/2023.

Acțiunile de control au fost desfășurate atât în proximitatea punctelor de trecere a frontierelor, cât și în puncte de control interne amplasate strategic pe principalele căi de comunicație, noduri rutiere și zone de depozitare a bunurilor.

Sancțiuni peste 20 de milioane lei

În perioada 1 – 4 iulie, au fost oprite și verificate 6.100 de vehicule. În urma acestor verificări, inspectorii antifraudă au constatat numeroase abateri de la cadrul legal, cum ar fi nedeclararea transporturilor de bunuri în Sistemul RO e-Transport sau lipsa documentelor de proveniență a bunurilor transportate.

VEZI ȘI: Un nou incendiu la un camion MAN, în Germania

Aceste abateri au atras sancțiuni semnificative, în valoare totală de peste 20,48 milioane lei, constând în sancțiuni contravenționale, confiscări și implicații fiscale.

Controalele vor continua

Acțiunile de control vor continua și în perioada următoare, având ca obiective principale creșterea gradului de colectare a impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat, întărirea capacității de urmărire și colectare a sumelor datorate în cazul transporturilor de bunuri, precum și asigurarea unor condiții de concurență și echitate fiscală pentru toți contribuabilii.

Prin aceste măsuri, se urmărește combaterea creșterii inegalităților, în special prin raportare la contribuabilii de bună-credință care respectă regulile fiscale.

Din aceeași categorie...

Back to top button