Știri

România a destructurat o rețea de trafic de migranți

Eurojust a asistat România și Germania în destructurarea unei rețele de trafic de migranți din Serbia prin România.

În timpul acțiunii din România au fost identificați 27 de suspecți și au fost percheziționate 19 locuri. Investigațiile în acest caz sunt în desfășurare în Germania. Eurojust a oferit sprijin financiar și a asistat autoritățile din cele două țări pentru înființarea unei echipe comune de anchetă (JIT).

România a destructurat o rețea de trafic de migranți

Pe lângă finanțarea și înființarea JIT, Eurojust a sprijinit investigațiile prin organizarea unei reuniuni de coordonare, oferind sprijin autorităților naționale și permițând continuarea cooperării judiciare transfrontaliere. Europol a oferit sprijin analitic pe parcursul anchetelor penale.

În perioada iulie-septembrie 2021, se presupune că rețeaua a transferat cel puțin 150 de migranți ilegali de la granița cu Serbia prin România. Profiturile din infracțiuni sunt estimate la cel puțin 500.000 de euro.

Migranții, care călătoreau de obicei în grupuri de patru până la 16 persoane, proveneau în principal din Afganistan și Pakistan și aveau ca destinații finale Germania și Franța.

Activitățile rețelei s-ar fi extins în Afganistan, Pakistan, Siria, Irak, Turcia, Bulgaria, Serbia, România, Ungaria și, eventual, alte țări din spațiul Schengen.

Suspecții identificați sunt de naționalitate afgană, iraniană și română și funcționează într-o structură criminală organizată bine delimitată.

VEZI ȘI: ILT Olanda folosește drone pentru a controla conținutul remorcilor

Un cluster din cadrul grupului a aranjat finanțarea acțiunilor, în timp ce altul a fost responsabil cu transportul în România și transportul migranților la cazare temporară în apartamente.

Un alt cluster din cadrul rețelei a aranjat tranzitul în continuare al migranților din parcările din jurul Timișoarei, prin verificarea codurilor QR de pe camioane pentru destinațiile lor și desigilarea acestora pentru a-i urca pe migranți, fără ca șoferii de camioane să știe.

Operațiunea a fost desfășurată pe teren de către DIICOT, unități specializate de Poliție – DCCO și BCCO Timișoara, în colaborare cu polițiștii germani care au fost desfășurați în România.

Ancheta germană este coordonată de Procuratura Publică (PPO) din Traunstein, cu sprijinul Inspectoratului Federal de Poliție din Rosenheim și al Oficiului Districtual Poliției Federale pentru Controlul Criminalității din München.

Din aceeași categorie...

Back to top button