Într-un nou efort de aderare totală la spațiul Schengen, Bulgaria și România dau un nou impuls eforturilor comune pentru gestionarea frontierelor externe UE.
Comisia Europeană a lansat, împreună cu Bulgaria și România, două cadre de cooperare privind gestionarea frontierelor externe UE și a migrației.
Cadrele de cooperare se bazează pe implementarea cu succes de către cele două state a proiectelor pilot privind procedurile rapide de azil și returnare, inițiate în martie 2023, și permit trecerea de la soluții ad-hoc la soluții durabile.
“România și Bulgaria sunt pe deplin angajate în protejarea frontierelor externe ale UE. Prin urmare, trecem de la proiecte pilot la cadre de cooperare. Aceasta înseamnă mai mult sprijin financiar și operațional pentru consolidarea frontierelor externe ale UE. România și Bulgaria fac parte pe deplin din Schengen”, a scris Ursula von der Leyen, pe contul său de Twitter.
Pe lângă azil și returnare, cele două cadre de cooperare mai prevăd consolidarea măsurilor de gestionare a frontierelor și cooperarea polițienești consolidate în spațiul Schengen, respectiv începerea pregătirilor pentru implementarea Noului Pact privind Migrația și Azilul în Bulgaria și România.
VEZI ȘI: Securitate mai strictă pentru containerele de import la Rotterdam
Cadrele de cooperare iau în considerare faptul că acquis-ul Schengen va fi pe deplin aplicabil în Bulgaria și România și că, începând cu 31 martie 2024, vor fi eliminate controalele la frontierele aeriene și maritime interne.
Pentru asigurarea implementării măsurilor convenite în cadrul cadrelor de cooperare, vor avea loc reuniuni regulate între Comitetului de Conducere, Bulgaria și România. La aceste reuniuni vor participa Comisia, agențiile UE, inclusiv Frontex, Agenția UE pentru Azil și Europol, precum și cele două autorități naționale.
Finanțare pentru gestionarea frontierelor
Cadrele de cooperare vor fi puse în aplicare cu sprijinul necesar din partea Comisiei și a agențiilor UE relevante. De altfel, Comisia a lansat o nouă acțiune specifică de finanțare în valoare de 85 milioane de euro, pentru consolidarea capacităților naționale la frontierele externe ale UE.
Astfel, Bulgaria și România pot solicita fonduri suplimentare pentru a-și extinde sau moderniza sistemele existente de supraveghere a frontierelor, pentru a achiziționa mijloace de transport, inclusiv cu capacități de termoviziune, precum și echipamente de operare, cum ar fi camerele de detectare a mișcării și camerele cu termoviziune.