România riscă sancțiuni pentru că nu a trimis informații despre parcările pentru camioane

România riscă sancțiuni pentru că nu a trimis informații despre parcările pentru camioane
Deoarece nu a trimis informații în format digital despre parcările pentru camioane, România riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene.

România, Bulgaria, Estonia, Grecia, Italia, Letonia și Slovenia, dar și Marea Britanie nu au oferit informații în format digital despre despre parcările pentru camioane, unde pot opri în siguranță șoferii. De asemenea, în aceste țări nu sunt disponibile niciun fel de informații despre facilitățile existente în parcările aflate de-a lungul drumurilor naționale și autostrăzilor.

România riscă sancțiuni pentru că nu a trimis informații despre parcările pentru camioane

Acest lucru contravine hotârârii Uniunii Europene cu numărul 885/2013 privind furnizarea de servicii de informații referitoare la locuri de parcare sigure și securizate pentru camioane și vehicule comerciale, motiv pentru care a demarat etapele procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Șoferii de camion din Europa au des probleme cu găsirea unui loc de parcare și mai ales cu informații despre aceste locuri și ce facilități sunt disponibile în locație. De aceea, de multe ori sunt nevoiți să oprească în locuri interzise sau periculoase pentru ei.

Conform hotărârii Uniunii Europene cu numărul 885/2013, țările membre sunt obligate să ofere informații în format digital despre toate locurile de parcare aflate de-a lungul drumurilor naționale și autostrăzilor și a oricăror alte rute folosite de șoferii de camion. Informațiile trebuie să conțină detalii despre toate facilitățile disponibile pentru șoferii de camion în aceste parcări.

De asemenea, aceste țări ar fi trebuit să înceapă și procesul de digitalizare al parcărilor pentru ca șoferii de camion să știe în timp real numărul locurilor de parcare disponibile și când se eliberează un loc acolo.

VEZI ȘI: MAN Lion’s City 18 E va intră în producția de serie în 2021

Dacă cele opt țări nu vor lua măsuri în următoarele patru luni, Comisia Europeană poate să treacă peste procedura formală și să treacă la sancțiuni și chemarea țărilor respective în fața Curții Europene de Justiție.

Spre exemplu, o astfel de sancțiune poate fi aplicată Danemarcei, pentru că în această țară șoferii de camion pot opri doar maximum 25 de ore în parcările publice. În acest caz, Comisia Europeană a trecut deja de procedura formală din etapele procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor și va trece la sanțiuni.

Din punctul de vedere al Uniunii această prevedere legislativă din Danemarca contravine dreptului de liberă circulație de pe piața comună. Comisia a argumentat că orice șofer de camion care circulă prin Uniune are dreptul să beneficieze de locuri de parcare pentru a putea respecta prevederile legislative legate de timpii de condus și odihnă.

Și autoritățile daneze au primit o avertizare și vor avea la dispoziție patru luni pentru a-și adapta legislația conform normelor UE.

Follow #infotrucker