România și Finlanda au aderat la protocolul e-CMR

România și Finlanda au aderat la protocolul e-CMR
Uniunea Internațională a Transportatorilor Rutieri (IRU) a anunțat că România și Finlanda au aderat la protocolul e-CMR, care deschide drumul digitalizării documentelor aferente transportului de mărfuri.

Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, a semnat decretul de promulgare a legii prin care România va adera în următoarele luni la protocolul e-CMR.

România și Finlanda au aderat la protocolul e-CMR

Vestea promite o îmbunătățire a competitivității companiilor de transport românești pe piața internațională și semnalează un impuls reînnoit pentru operațiunile de transport digital în întreaga Europă în 2019, dar și ulterior.

Cea mai recentă țară care a aderat la protocolul e-CMR este Finlanda, acest urmând să intre în vigoare în luna aprilie 2019, la fel ca în cazul Germaniei.

Această mișcare promite beneficii semnificative pentru industria de transport, reducând costurile prin introducerea și schimbul de date mai rapid și mai transparent.

După cum bine știți, normele privind transportul mărfurilor la nivel internațional sunt reglementate de Convenția Națiunilor Unite privind transportul de mărfuri, CMR (Convenția privind contractele internaționale de transport maritim pe rută). Astfel, operatorii de transport, șoferii și beneficiarii utilizează CMR-ul, care până de curând a fost emis numai pe suport de hârtie.

VEZI ȘI: Belgienii au sechestrat 24 de camioane ale companiei Sitra pentru dumping social

Intrat în vigoare în 5 iunie 2011, protocolul e-CMR a fost ratificat pânã în prezent de 20 țări – Bulgaria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franța, Iran, Letonia, Lituania, Luxembourg, Olanda, Moldova, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Turcia, Germania, România și Finlanda.

Protocolul e-CMR contribuie la digitalizarea documentelor aferente transportului de mărfuri, fiind un instrument de sprijinire a creșterii eficienței lanțurilor de logistică, dar și a monitorizării ușoare a fluxurilor de mărfuri, în special cele purtătoare de accize sau cu risc sporit de fraudă.

Follow #infotrucker