ȘtiriTop News

România va avea un Registru Naţional Electronic al atestatelor profesionale pentru șoferii profesioniști

El va fi folosit pentru administrarea schimbului de informaţii cu statele membre ale Uniunii Europene.

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul MTI nr. 257 din 9 aprilie 2021, care prevede înfiinţarea unui Registru naţional electronic al certificatelor și atestatelor profesionale pentru conducătorii auto.

Ordinul a intrat în vigoare la 19 aprilie 2021. El este necesar pentru alinierea la legislația europeană privind calificarea iniţială şi formarea periodică a conducătorilor auto ai anumitor vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri sau de persoane, precum şi pentru schimbul mai ușor de informaţii cu statele membre ale UE.

România va avea un Registru Naţional Electronic al atestatelor profesionale pentru șoferii profesioniști

Ordinul prevede că Registrul naţional electronic al certificatelor/ atestatelor profesionale pentru conducătorii auto va conţine o bază de date a tuturor certificatelor de calificare profesională CPI şi CPC, precum şi a atestatelor de conducător auto care au fost eliberate în România.

Baza de date va conţine cel puţin următoarele informaţii: numele şi prenumele deţinătorului de certificat, tipul de certificat, numele şi datele de identificare a întreprinderii pentru care s-a emis atestatul de conducător auto, data emiterii şi perioada de valabilitate a certificatului/atestatului, tipul de transport pentru care poate fi utilizat certificatul respectiv, starea certificatului/atestatului (valabil, expirat, suspendat, anulat etc., data de la care starea certificatului/atestatului se modifică, precum şi orice informaţii referitoare la procedurile administrative legate de certificat/atestat), alte informaţii necesare administrării sau schimbului de informaţii cu statele membre ale Uniunii Europene.

Autoritatea Rutieră Română (ARR) asigură realizarea sistemului informatic necesar constituirii şi gestiunii bazelor de date aferente Registrului naţional electronic al certificatelor/atestatelor profesionale pentru conducătorii auto.

VEZI ȘI: România nu va aplica mai multe dispoziții din Regulamentul (UE) 267/2021

Tot ARR va asigura, în cooperare cu Comisia Europeană, extinderea reţelei electronice existente prin care se realizează schimbul de informaţii din registrele naţionale ale întreprinderilor de transport cu celelalte state membre şi pentru schimbul de informaţii din Registrul naţional electronic al certificatelor/atestatelor profesionale pentru conducătorii auto.

Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) vor actualiza permanent datele înscrise în acest Registru naţional electronic al certificatelor/atestatelor profesionale, conform competenţelor ce le revin.

Din aceeași categorie...

Back to top button