Știri

România va dezvolta o rețea de stații de alimentare cu CNG

Până în 2020, în conformitate cu Directiva 94/2014, în România se dezvoltă o reţea de staţii de alimentare a vehiculelor cu gaz natural comprimat.

Denisson Energy SRL şi Asociaţia Producătorilor şi Utilizatorilor Gazului Natural Comprimat – CNG vor implementa în România, în perioada 2016-2019, un proiect cofinanţat de Uniunea Europeană, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF – Connecting Europe Facility).

Proiectul denumit “CNG ROMÂNIA: Iniţial Market Deployment of a Refuelling Station Network along the Core Network Corridors” are un cost estimat de 5.212.238 euro şi beneficiază de o contribuţie nerambursabilă de până la 4.430.402 euro din partea Agenţiei Executive pentru Inovare şi Reţele (INEA) din cadrul Comisiei Europene.

România va dezvolta o rețea de stații de alimentare cu CNG

Obiectivul general urmărit prin această acțiune este de a sprijini implementarea unui sistem de transport sustenabil și eficient și de a promova decarbonizarea transportului rutier de-a lungul coridoarelor rețelei centrale, prin implementarea ca şi combustibil alternativ a gazului natural comprimat în România. Pentru a îndeplini acest obiectiv Acțiunea are două obiective specifice.

Primul obiectiv specific este implementarea pe piață a primei rețele de stații de gaz natural comprimat (CNG) constând în 9 puncte de alimentare a autovehiculelor de-a lungul Coridoarelor Rețelei Centrale de drumuri TEN-T din România (coridoarele Orient Est-Med & Rin Dunăre). Rețeaua de stații CNG va fi implementată în jurul nodurilor importante ale rețelei centrale pentru a acoperi în mod simultan posibila cerere pentru transportul de lungă distanță și pentru cel urban. De asemenea, va asigura o distanță rezonabilă până la stația următoare pentru traficul domestic și transfrontalier. Lista orientativă a locațiilor include oraşele Arad, București, Constanța, Craiova, Deva, Drobeta Turnu-Severin, Pitești, Sibiu și Timișoara.

VEZI ȘI: Poliția olandeză a achiziționat 300 de Mercedes-Benz Sprinter

Cel de-al doilea obiectiv specific este de a susține, pe baza implementării Acțiunii, pătrunderea pe piață și implementarea CNG-ului în România. Acest obiectiv va fi îndeplinit prin creșterea cererii și vizibilității în ceea ce privește atât CNG-ul cât și rețeaua de stații, prin stabilirea și optimizarea relației afacere-client și prin identificarea și îndepărtarea barierelor administrative și legislative.

Pionieratul în domeniu a constat într-o investiţie de 3,2 milioane de euro, realizată la Rm. Vâlcea în Decembrie 2015 de grupul Antares. Investitorul a inaugurat la aceea dată prima staţie de alimentare cu gaz natural din România amplasată pe E81, achiziţionând totodată şi prima flotă de 20 de autobuze ce funcţionează cu CNG.

Anul acesta, în luna noiembrie, grupul Antares a inaugurat cu o investiţie de 130 000 de euro, prima staţie ITP pentru autovehiculele ce funcţionează cu gaz natural comprimat, în aceeași incintă în care a fost dezvoltată și singura stație publică de alimentare cu CNG pentru vehicule.

Lipsa actuală a infrastructurii de alimentare reprezintă principala barieră în calea dezvoltării pieței de CNG de la noi din ţară și, în consecință, România este singurul stat continental membru al UE fără o piață pentru vehiculele care funcționează cu gaz natural comprimat.

Utilizarea gazului natural comprimat ca alternativă la carburanţii clasici reduce substanţial costurile cu transportul, aducând beneficii importante pentru mediul înconjurător datorită emisiei multe reduse de dioxid de carbon.

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button