
Un grup de cinci producători de baterii auto, printre care și producătorul român Rombat, acuzat de UE că au creat un cartel al bateriilor.
Comisia Europeană a informat producătorii de baterii auto Rombat, Banner, Clarios (fosta JC Autobatterie), Exide, FET (și predecesorul său Elettra), precum și asociația comercială Eurobat și furnizorul său de servicii Kellen cu privire la opinia sa preliminară potrivit căreia au încălcat normele antitrust ale UE prin formarea unui cartel în vederea creșterii prețurilor bateriilor auto vândute producătorilor de automobile din Spațiul Economic European (“SEE”).
“Cei cinci producători de baterii auto au creat, au publicat și au fost de acord să folosească noi indici în negocierile lor de preț cu producătorii de automobile (așa-numitul “Eurobat Premium System”)”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.
Comisia este preocupată de faptul că, între 2004 și 2017, Rombat, alături de ceilalți producători de baterii auto vizați, au creat, publicat și convenit să utilizeze noi indici în negocierile lor privind prețurile cu producătorii de automobile (așa-numitul „sistem de prime Eurobat”).
Scopul acestui presupus comportament a fost de a fixa un element important al prețului final al bateriilor.
Cei cinci producători vizați produc baterii cu plumb de 12 volți, care sunt utilizate în prezent pentru a porni majoritatea automobilelor cu motor cu combustie. Bateriile sunt utilizate pentru funcțiile de rezervă de bază ale automobilelor, cum ar fi iluminatul și încuietorile centralizate.
Eurobat a asistat formarea acestui cartel al bateriilor
Autoritatea UE de aplicare a normelor de concurență spune că Eurobat și furnizorul său de servicii, Kellen, erau conștienți de presupusa conduită și au contribuit în mod activ la aceasta prin faptul că au asistat producătorii de baterii în crearea și funcționarea sistemului Eurobat Premium.
Presupusul comportament se referă la bateriile auto de pornire vândute producătorilor de automobile din SEE pentru a fi utilizate în automobilele noi și ca piese de schimb (dar numai dacă erau vândute prin intermediul rețelei de servicii de reparatori autorizați ai producătorilor de automobile respectivi).
VEZI ȘI: Prima stație de schimbare automată a bateriilor din Europa este operațională
Acest comportament ar încălca articolul 101 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”) și articolul 53 din Acordul privind SEE, care interzic cartelurile și alte practici comerciale restrictive. Această interdicție include comportamentul anticoncurențial al asociațiilor de întreprinderi.
Companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală pentru încălcarea normelor antitrust ale UE. În anii precedenți, Comisia a sancționat aproape o duzină de carteluri din industria auto, printre care furnizori de rulmenți auto, scaune auto și sisteme de frânare.