Camioane

Rosenbauer RTX, primul camion de pompieri complet electric din Statele Unite

Rosenbauer RTX, primul camion de pompieri complet electric din Statele Unite, a intrat în dotarea Departamentul de pompieri din Los Angeles.

Rosenbauer a construit primul camion de pompieri complet electric pentru piața nord-americană. Denumit RTX, camionul a intrat în dotarea Departamentului de Pompieri din Los Angeles și a fost dezvoltat împreună cu LAFD, ADN-ul de bază fiind identic cu cel al modelului RT conform standardului european, în timp ce designul tehnic respectă reglementările americane NFPA (National Fire Protection Agency).

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

RTX conține know-how-ul tehnologic rezultat în urma a zece ani de dezvoltare în cadrul Rosenbauer. Rezultatul nu este un camion de pompieri electrificat, ci proiectul camionului de pompieri al viitorului, un vehicul funcțional și robust, cu o arhitectură extrem de ergonomică, un nivel de siguranță fără precedent pentru echipaj și un concept de operare inovator cu conectivitate completă.

Rosenbauer RTX combină siguranța, dinamica, performanța, tot ceea ce contează la un camion de pompieri.

Caracteristici tehnice

Ceea ce distinge în mod deosebit modelul RTX este manevrabilitatea stabilă și nivelul ridicat de siguranță la volan. Camionul are un șasiu cu podea joasă, cu un cadru tubular central în care este instalată una dintre cele două baterii de înaltă tensiune, ceea ce are ca rezultat un centru de greutate mult mai scăzut decât cel al mașinilor de pompieri pe șasiu de camion.

Rosenbauer RTX camion de pompieri electric2

Suspensia independentă a roților și direcția comutabilă pe puntea spate asigură o agilitate și o manevrabilitate excelente, RTX putând fi deplasat chiar și în regim de crab. Șasiul cu suspensie pneumatică permite adaptarea nivelului de conducere la suprafață (conducere pe șosea și în afara șoselei, modul watt, modul de funcționare pe șantier) și, datorită dimensiunilor compacte (lungime 8,25 m și lățime 2,35 m), vehiculul poate fi manevrat mai ușor pe alei înguste și poate fi condus în trafic intens.

Motoare electrice eficiente

Dinamica de conducere a modelului RTX este rezultatul în primul rând al conceptului de propulsie electrică cu două motoare de câte 180 kW fiecare, care antrenează toate cele patru roți (tracțiune integrală permanentă). Acestea sunt alimentate cu energie electrică de la două baterii de înaltă tensiune cu o capacitate de stocare a energiei electrice de 132 kWh, care asigură, de asemenea, energia pentru funcționarea pompei și a altor consumatori.

VEZI ȘI: Freightliner eCascadia intră în producția de serie

În plus, RTX are un range extender standard (motor diesel cu generator de putere) cu o putere de 225 kW, care este încorporat în caroserie pentru a economisi spațiu. Acest lucru transformă RTX într-o centrală electrică integrată care reîncarcă automat bateriile de înaltă tensiune atunci când se consumă mai multă energie decât cea stocată în acestea.

Siguranță și sănătate

Designul cabinei asigură un nivel ridicat de siguranță pasivă în timpul intervențiilor. Datorită șasiului cu suspensie pneumatică, vehiculul poate fi coborât până la punctul în care este utilizat (175 mm deasupra nivelului solului), astfel încât echipajul să poată intra și ieși fără bariere, iar echipamentul depozitat în vehicul sp fie accesat de la sol cu o bază sigură. Iluminarea ambientală cu LED-uri fără umbre și iluminarea sub podea sporesc siguranța în jurul vehiculului.

Rosenbauer RTX camion de pompieri electric3

În plus, RTX reduce la minimum poluarea serviciilor de urgență. În drum și la locul intervenției, camionul funcționează cu zero emisii, echipajul fiind expus la mai puține substanțe poluante și zgomot decât înainte, deoarece majoritatea operațiunilor tehnice și mai scurte de stingere a incendiilor pot fi efectuate pur electric.

Post de comandă modern

La RTX, cabina șoferului și camera echipajului se contopesc într-un centru de comandă modern, în care se pot desfășura ședințe de informare într-o atmosferă liniștită, protejată de vânt și de intemperii. În acest scop, șoferul și pasagerul din față își întorc scaunele spre interior și se adresează membrilor echipajului, care sunt așezați pe părțile laterale ale vehiculului, unul în fața celuilalt, și pe peretele din spate al cabinei, cu fața spre sensul de mers.

Toate funcțiile vehiculului, de la iluminare la echipamentele de stingere, pot fi controlate prin intermediul unui ecran de 17″ instalat central în tabloul de bord. În plus, vehiculul are propria rețea W-LAN, care poate fi utilizată pentru a controla fără fir roboți, drone și alte echipamente electrice utilizate în timpul intervențiilor.

Din aceeași categorie...

Back to top button