Rusia introduce sistemul de taxare electronică de la 15 noiembrie

taxare electronică

Conform, TSG euroShell, începând cu 15 noiembrie 2015, Rusia va introduce un sistem de taxare electronică (eToll).

Compania „Rostechinvest Transport Systems” (www.rtits.ru) a fost nominalizată ca furnizor al acestui serviciu fiind concesionarul pentru următorii 13 ani pentru colectarea taxei de drum. Taxa este valabilă pentru toate vehiculelor de transport cu greutatea maximă permisă de peste 12 tone, inclusiv comercialele ușoare de transport pasageri și marfă. Autobuzele și autocarele de transport pasageri și transportul special (poliție, servicii de urgență, servicii medicale, stingerea incendiilor și armată) nu vor fi supuse taxării. Noul sistem acoperă toate drumurile publice federale (autostrăzi principale) – adică 50.774 km.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Vizualizează harta detaliată[/pullquote]

Rusia introduce sistemul de taxare electronică de la 15 noiembrie

Rata de taxare este aceiași în toată rețeaua fiind stabilită la 3.73 ruble/km, aproximativ 0.054 euro/km. Taxa nu este purtătoare de TVA. În ceea ce privește plata, vor fi disponibile două variante de plată, una prin tichet de tranzit pentru un sens, achiziționat înainte de a parcurge porțiunea taxabilă și a alta prin plată prin dispozitiv de tip OBU.

Clienţii vor defini traseul (definește punctul A și punctul B al călătoriei, iar distanța A – B se va multiplica cu 3.73 ruble/km. Tichetul de tranzit poate fi achiziţionat prin mai multe metode. În avans, pe portalul operatorului taxei de drum www.platon.ru/en/. Aici clientul trebuie să fie înregistrat și să alimenteze contul web prin plata online. Cumpărarea de bilete la terminale de plată, doar cu card bancar (nu este acceptată plată cu numerar.

[pullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Terminalele de plată le găsiţi aici![/pullquote]

Comandarea unui tichet de tranzit la birourile de taxare, localizate tot pe harta de mai sus. Plata se poate face doar prin card bancar (plata numerar nu este acceptată). Prin cumpărarea de tichete de tranzit de la terminalele agenților din reţeaua „QIWI”. Acesta va fi singurul mijloc de plată cu numerar!

În ce constă procesul de înregistrare? Ce documente sunt necesare?
Fiecare client se poate înregistra la birourile operatorului de taxare (locaţiile le găsiţi aici: https://www.platon.ru/en/about/service_centre/, https://www.platon.ru/en/) și terminalele de plată – platon.ru/about/service_centre/

Momentan nu este acceptat la plată niciun card de carburant. Cu toate acestea, cardul euroShell va fi acceptat ca modalitate de plată în primul trimestru din 2016.

[pullquote align=”left” cite=”” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]De asemenea, lista documentelor solicitate poate fi găsită aici[/pullquote]

Soluția integrată la care se lucrează momentan la Shell este de plată direct la terminal a tichetelor de tranzit direct cu cardul euroShell, încărcarea contului online de pe portalul eToll, cu ajutorul cardului euroShell și la terminal eToll self-service instalate la staţiile Shell în apropierea graniţelor (în trimestrul 2 din 2016).

TSG euroShell și infoTrucker vă recomandă înregistrarea companiei pe portalul eToll, încărcarea contului şi achiziţionarea în avans a tichetelor de tranzit. Pentru vehiculele aflate deja în tranzit, ghidaţi conducătorii auto către punctele de plată cu numerar „Qiwi”, puncte ce se găsesc de regulă în apropierea punctelor de frontieră.

Cum va funcţiona soluţia de tip OBU?
Vă înregistraţi pe portalul operatorului taxei de drum, https://www.platon.ru/en/, apoi solicitaţi de la centrul de suport și informare contractul de utilizare a OBU. Aparatul este oferit gratuit şi nu este necesar depunerea unui depozit. Odată achiziționat, aparatul va fi montat la bordul vehiculului și va funcţiona prin semnal satelit, în regim de plată pre-pay – https://www.platon.ru/en/onboard-devices/

Atenție! În prima fază, numărul dispozitivelor de tip OBU va fi foarte limitat, aproximativ 200.000 dispozitive. Operatorul taxei de drum recomandă furnizarea aparatelor doar către companiile mari din Rusia. A doua fază de furnizare a aparatelor va fi posibilă în trimestrul II al anului viitor (2016).

Livrarea aparatelor nu va fi posibilă în afara Rusiei. Clienţii vor putea achiziţiona aparatele doar de la centrul de suport şi informare. De asemenea, va fi interzisă transportarea dispozitivului OBU în afara graniţelor Rusiei! La ieşirea din ţară, deţinătorii de OBU vor avea posibilitatea de a lăsa dispozitivul într-un dulap securizat la centrul de suport şi informare.

În cazul achiziţiei unui bilet de tranzit, documentul fiscal va fi dovada plății, fără a fi emisă o factură fiscală. În cazul plăţii prin dispozitiv OBU, factura va fi disponibilă pe pagina personală de pe portalul web.

În momentul acceptării cardului euroShell, de care poți să citești mai multe pe – https://tsg-euroshell.ro/cardul-euroshell/, vom reveni cu informaţii suplimentare

Pentru alte informaţii referitoare la valorile taxelor de drum, vă rugăm să vizitați site-ul TSG euroShell

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

Follow #infotrucker