Ruta Sazeret-Digoin (A79) nu va mai avea porți de taxare cu bariere

Ruta Sazeret-Digoin (A79) nu va mai avea porți de taxare cu bariere
Detalii despre modul de funcționare al autostrăzii A79, fără porți de taxare cu bariere, care traversează centrul Franței și va lega Sazeret de Digoin.

În fiecare zi, pe axa RCEA se află între 10.000 și 15.000 de vehicule care traversează centrul Franței între departamentele Allier și Saône-et-Loire.

Ruta Sazeret-Digoin (A79) nu va mai avea porți de taxare cu bariere

Vorbim despre un drum național cu două benzi destul de periculos. Însă, până în 2022, aceste lucruri se vor schimba. Drumul național va deveni autostrada A79 cu patru benzi și, în plus, va fi cel mai lung tronson fără porți de taxare cu bariere. Cu alte cuvinte, taxele vor rămâne, însă barierele vor dispărea pentru a fluidiza traficul greu.

În primul rând, vorbim despre un interes ecologic. Conform unui raport, un camion de 40 de tone consumă aproximativ 2 litri de motorină în plus pentru opririle și pornirile de la bateriere. Chiar și atunci când există sisteme electronice de taxare, tot există un plus de consum. Câștigul pentru turisme va fi mai mici, însă numărul mare al acestora face ca valoare să conteze.

Printr-un trafic liber se asigură eliminarea acestor consumuri de carburant suplimentare. Tronsonul dintre Sazeret și Digoin va fi concesionat pe 48 de ani de Eiffage, iar sistemul de taxare va fi unul inteligent.

Concret, vehiculele vor trece printr-o zonă cu șase porți care va permite identificare vehiculelor. Acestea scanează permanent toate benzile de circulație, iar informațiile sunt transmise către un centru de operare care va declanșa facturarea.

VEZI ȘI: Noile Volvo FH și Volvo FM vor fi disponibile și cu motoare cu LNG

Pentru a plăti taxa de autostradă vor exista mai multe soluții. Unul dintre acestea a fost deja implementat și se numește casetă de taxare electronică, iar la finalul lunii, compania primește o factură, iar suma datorată este retrasă dintr-un cont bancar.

Dacă nu există un tag electronic, șoferul poate înregistra numărul de înmatriculare pe un website sau pe o aplicație mobilă, iar suma de plată va fi dedusă din contul său. Cei care vor să-și păstreze anonimatul și să nu-și creeze un cont, vor putea plăti în avans una sau mai multe călătorii.

În cele din urmă, cei care nu au anticipat trecerea prin acea zonă vor avea la dispoziție 48 de ore pentru a face plata, astfel încât să nu fie amendați. Indiferent de modalitatea de plată, vehiculele vor fi identificate prin plăcuța de înmatriculare și va servi drept elemente de recunoaștere.

Follow #infotrucker