ȘtiriTop News

S-a aprobat subvenția la motorină de 13 bani pe litru

Guvernul a aprobat aseară schema de ajutor pentru compensarea creşterii preţului la combustibil, cu subvenție de 13 bani pe litrul de motorină.

Pentru compensarea creşterii preţului la motorină se acordă 180 de milioane de lei, pentru un număr estimat de 4.000 de operatori economici.

Ajutorul de stat va fi acordat sub forma unui grant, pentru operatorii economici licenţiaţi în România care desfăşoară activităţi de transport rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost şi transport de persoane. Valoarea ajutorului este de 13 bani/litrul de combustibil şi se acordă până la 31 decembrie 2024.

Operatorii economici pot depune o cerere de compensare a creşterii accizei la motorină pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat.

Sunt eligibili pentru compensarea creşterii accizei la motorină operatorii economici care îndeplinesc cumulativ la momentul depunerii cererii de compensare a creşterii accizei la motorină, următoarele condiţii:

  • deţin licenţă comunitară eliberată în România;
  • deţin cel puţin un vehicul eligibil;
  • nu sunt declaraţi inactivi potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii;
  • nu beneficiază de alte compensaţii pentru activitatea de transport desfăşurată cu vehiculele eligibile, cu excepţia celor care efectuează transport public local de persoane;
  • nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare;
  • alimentează vehiculele eligibile de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici înregistraţi potrivit Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

VEZI ȘI: Polonia are cea mai mare flotă de camioane din Europa

UNTRR salută măsura luată de Guvernul României, dar, având în vedere frecvența cu care se modifică acciza la motorină în România, solicită instituirea unui mecanism automat de rambursare a minim 75% până la 100% din acciza suplimentară, pentru menținerea competitivității pieței de transport.

”Solicităm instituirea unui mecanism automat de rambursare a până la 100% din acciza suplimentară față de nivelul minim european, conform practicii din celelalte state europene. Propunerea actuală a Guvernului prevede rambursarea a 13 bani pe litru de motorină, ceea ce echivalează cu compensarea a numai 24% din creșterea accizei la motorină în luna iulie 2024, raportată la nivelul minim European. UNTRR consideră că acest nivel de compensare este insuficient pentru a menține competitivitatea transportatorilor români în fața concurenței transportatorilor din alte țări europene care primesc compensări de până la 100%”, a declarat Radu Dinescu, Secretar General al UNTRR.

Din aceeași categorie...

Back to top button