SigurantaȘtiri

SafeDrivePod și ADAC Truckservice vor coopera pentru creșterea siguranței rutiere

Distragerea atenției la volan chiar și pe o durată scurtă poate avea consecințe tragice în trafic, astfel că, SafeDrivePod și ADAC Truckservice vor colabora pentru a crește siguranța în trafic.

Un camion care circulă cu 90 de kilometri pe oră parcurge aproximativ 125 de metri în cinci secunde, iar dacă șoferul folosește telefonul mobil când este la volan se pot produce accidente rutiere dintre cele mai grave.

SafeDrivePod și ADAC Truckservice vor coopera pentru creșterea siguranței rutiere

Grav este că mulți șoferi de camion inconștienți fac live-uri din spatele volanului pe rețelele de socializare, punându-le în pericol secundă de secundă viața celorlalți participanți la trafic.

Astfel, pentru creșterea siguranței, ADAC Truckservice începe din octombrie un parteneriat cu compania olandeză care a dezvoltat sistemul SafeDrivePod, un sistem care împiedică utilizarea telefonului în timp ce ești la volan.

Sistemul este compus dintr-un mic transmițător, o aplicație și un portal online. Transmițătorul este plasat în mașină și în momentul în care este pornită mașina se contectează prin Bluetooth cu aplicația instalată pe telefon și blochează ecranul acestuia.

Se poate suna doar prin intermediul sistemului hands free sau în situații de urgență. De asemenea, pot fi utilizate și aplicațiile de navigație, iar după 10 secunde în care mașina stă pe loc este deblocat și ecranul.

„Este o diferență să citești în presă despre un accident cauzat de distragerea atenției de la condus și chiar să vezi asta pe șosea. Oamenii noștri care intervin în cazul acestor accidente văd asta aproape în fiecare zi. Vrem să tragem un semnal de alarmă și încercă să creștem cât mai mult posibil siguranța pe drumurile publice “, spune Dirk Fröhlich, reprezentantul ADAC Truckservice, Laichingen.

VEZI ȘI: 50% dintre vehiculele verificate în cadrul unei acțiunii de control din Germania au încălcat legislația

Sistemul SafeDrivePod este util în special la flote pentru că dacă șoferul dezactivează acest sistem managerul este informat imediat prin SMS sau e-mail. În același timp pe portalul online se poate verifica cum sunt folosite aceste sisteme. Ele nu oferă și un tracking pentru că nu dispun de sistem GPS.

SafeDrivePod este disponibil atât pe sistemul Android cât și iOS și poate fi folosit pe orice tip de vehicul. Durata de viață a bateriei este de aproximativ 150.000 kilometri pentru vehiculele mici și de aproximativ 1 milion de kilometri pentru vehiculele comerciale.

Folosirea telefonului mobil la volan, chiar dacă este interzisă prin lege, a devenit una din cauzele principale ale accidentelor în sectorul transportului de mărfuri rutier din Germania.

Astfel, conform datelor statistice, o treime dintre incidente au loc pentru că atenția șoferului a fost distrasă de la condus. Conform societăților de asigurare, aproximativ 25 % din daune se datorează faptului că atenția șoferilor de camion este distrasă de utilizarea telefonului mobil.

În Germania, amenda pentru utilizarea telefonului este de 100 de euro și un punct de penalizare pe carnet. În cazuri mai grave amenda poate ajunge la 150 de euro, două puncte pe carnet sau permisul suspendat pe timp de o lună.

Legislație schimbată și în România
Începând cu 12 octombrie 2019, vor intra în vigoare noile reglementări prin care va fi interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către șofer în timpul conducerii vehiculului aflat in mișcare.

Sancțiunea pentru nerespectare legii este de la 6 la 8 puncte amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 lei) și 4 puncte penalizare. În plus, în combinație cu o altă abatere, ca de exemplu, nepurtarea centurii de siguranță, utilizarea telefonului mobil la volan poate duce la suspendarea dreptului de a mai conduce.

 

Din aceeași categorie...

Back to top button