Scania a participat în cadrul European Truck Platooning Challenge

Scania a participat în cadrul European Truck Platooning Challenge

Pe 29 martie 2016, trei camioane conectate în pluton au plecat din Sodertalje (Suedia) spre Rotterdam (Olanda), alăturându-se proiectului European Truck Platooning Challenge.

Olanda, țară care deține președenția Uniunii Europene, a inițiat proiectul pe transport care vizează utilizarea camioanelor conectate în pluton în scopul creșterii producțivității. Obiectivul principal este de a accelera procesul de dezvoltare a coridoarelor europene de circulație a camioanelor conectate în pluton, pentru a crește cooperarea transfrontalieră și de a deschide calea schimbărilor legislative ale Uniunii Europene.

De asemenea, conform inițiatorilor săi, acestă soluție de transport are un potențialul foarte mare de a crește siguranța rutieră, precum și de a reduce consumul de carburant și emisiile de dioxid de carbon în operațiunile de transport rutier pe distanțe lungi. Proiectul este susținut, inclusiv de ACEA, Asociația Europeană a Producătorilor de  Automobile.

Scania este unul din numeroșii producători de camioane interesați să participe în cadrul proiectul european de camioane conectate în pluton, desfășurat în perioada 29 martie – 6 aprilie 2016. Provocarea a constat în faptul că, cele trei camioane au mers conectate în pluton pe distanța de 1.450 km, traversând mai multe țări. De altfel, acesta a fost primul proiect transfrontalier de “platooning” din lume.

Pe segmentul de drum dintre Södertälje și Malmö, camioanelelor Scania li s-a mai atașat o remorcă pe lângă semiremorca obișnuită, astfel că, lungimea totală a ansamblului a ajuns la 32 de metri.

Cu noile concepte de condus în pluton, Scania a preluat șefia dezvoltării vehiculelor care pot merge la o distanță mică unul de celălat, cunoscut sub numele de “platooning”. Primul vehicul din pluton se comportă ca un “lider” iar celelalte îl urmează și se adaptează la acesta.

VEZI ȘI: Primul test transfrontalier de camioane conectate s-a încheiat cu succes

În decursul timpului, Scania a utilizat camioanele conectate în pluton în cadrul operațiunilor proprii de transport, demosntrând că se pot obține reduceri a consumului de combustibil în trafic real cu până la 10% folosindu-se de fenomenul de aspirație.

În prezent, multe camioane sunt echipate cu senzori radar și camere care permit menținerea unei distanțe reduse lață de vehiculul din față. Cu ajutorul unei sistem de comunicare îmbunătățit camioanele conectate în pluton pot menține în condiții de siguranță o distanță foarte mică între ele, care poate fi mai mică de 10 de metri.

Acest lucru se realizează prin utilizarea tehnologiei avansate în care camioanele sunt conectate digital între ele prin intermediul unui software avansat de reglare a distanței între vehicule și frânare simultană atunci când situația o cere.

Șoferii camioanelor conectate în pluton sunt întotdeauna responsabili pentru sistemele de asistență ale autovehiculului și pot în orice moment să părăsească plutonul sau crește distanța față de vehiculul din față dacă este necesar, de exemplu, pentru a ajuta la ieșirea altor vehicule de pe autostradă.

Scania continuă să investească substanțial în resursele de cercetare cu scopul de a accelera introducerea camioanelor conectate și a infrastructurii. În acest sens, la Mobile World Congress în Barcelona, Scania și Ericsson au anunțat că și-au unit inițiativele de cercetare în această arie.

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.