CamioaneȘtiri

Scania AXL, primul camion autonom fără cabină de la Scania

După Einride (T-Pod) și Volvo Trucks (Vera), Scania este al treilea producător care lansează un camion autonom fără cabină, denumit Scania AXL.

Scania a publicat primele imagini și informații referitoare la Scania AXL, primul camion complet autonom fără cabină al companiei din Södertälje.

Pentru a-și demonstra abilitățile, Scania a introdus conceptul în teste controlate în mină. Iar dacă nu v-am convins până acum, la finalul materialului găsiți și o galerie foto în care Scania AXL este capabil să execute derapaje controlate.

Experții Scania spun că designul camionului a fost inspirat de câinii din rasa Bulldog, iar designerul șef are și o explicație pentru acest lucru.

„Nu poți dezvolta un produs care să arate precum unul prietenos în condițiile în care tu trebuie să-l exploatezi în mină. Trebuie să aibă un caracter aparte, iar designul trebuie să reflecte acest lucru”, a declarat Xavier Carreras Castro, șeful departamentului de design Scania.

VEZI ȘI: Din 2020, Olanda va introduce trenuri de marfă cu lungimea de 740 de metri

Scania AXL folosește o combinație de șapte sisteme cu camere video și trei sisteme cu senzori și infraroșii. Cu ajutorul acestor componente, software-ul autonom desenează harta locurilor și îi permite camionului să navigheze în siguranță.

Scania AXL, primul camion autonom fără cabină de la Scania (VIDEO)

„Am mai văzut camioane autonome, dar toate aveau o cabină pentru un șofer menit să monitorizeze sistemele”, a completat unul dintre reprezentații scania. Dar în mine, într-un mediu controlat și bine pus la punct, camionul se poate descurca și fără un supervizor.

Nu vă gândiți că Scania va pune în producția de serie acest camion. Totul rămâne la stadiul de proiect, însă acest proiect îi ajută pe inginerii și tehnicienii companiei suedeze să învețe și să dezvolte viitoarele tehnologii.

Din aceeași categorie...

Back to top button