Sustenabilitate

Scania va avea în 4-5 ani camioane electrice cu autonomie de 500 km

Scania a prezentat un program al tranziției companiei către vehiculele cu zero emisii. Scania are deja camioane și autobuze electrice cu autonomie de până la 250 km, dar estimează că aceasta va crește până la 500 km în 4-5 ani.

Scania a lansat anul trecut primele sale camioane electrificate, pentru operațiuni urbane: un model 100% electric (BEV) și unul plug-in hybrid (PHEV), ambele de 29 de tone.

Scania va avea în 4-5 ani camioane electrice cu autonomie de 500 km

Modelul BEV are o autonomie de până la 250 km, după o încărcare a bateriilor de 90 de minute. Modelul PHEV are o autonomie electrică de 60 km cu bateriile complet încărcate.

În 2022, suedezii vor prezenta un model PHEV actualizat, de 36 de tone, cu o autonomie electrică de 60 km după doar 30 de minute de încărcare.

În 2023, Scania va prezenta camioane electrice BEV mai grele, pentru transport regional. Acestea vor fi capabile să funcționeze 4 ore în combinații de 40 de tone sau 3 ore în combinații de 60 de tone.

VEZI ȘI: Noile motoare Scania Super: până la 560 CP și consum mai mic cu 8%

În 2024 vor fi lansate pe piață camioanele electrice pentru distanțe lungi. Bateriile vor fi adaptate pentru încărcări rapide în timpul pauzelor de 45 de minute ale șoferilor. Ele vor fi capabile să circule între 4 și 4,5 ore fără întrerupere, în funcție de greutatea combinației (40 sau 60 de tone).

Până în 2025, Scania va putea electrifica majoritatea operațiunilor, inclusiv construcții, minerit, transporturi pe distanțe lungi sau transport de bușteni. În acel an, producătorul estimează că 10% din volumele de vânzări din Europa va fi reprezentat de vehicule electrificate.

Din a doua jumătate a decadei, Scania preconizează că va avea capacitatea tehnică de a electrifica aproape orice aplicație de transport, inclusiv camioane electrice cu autonomie de aproximativ 500 km. Totuși, nu toate aceste operațiuni vor fi încă profitabile pentru clienți în toate piețele. Până în 2030, Scania estimează că 50% dintre vehiculele noi vândute vor fi electrificate.

Din aceeași categorie...

Back to top button