Scania emite obligațiuni verzi pentru a finanța investiții în camioane electrice

Scania face o nouă mișcare inteligentă pentru a susține finanțarea investițiilor suplimentare în camioane electrice cu baterii.
Producătorul suedez a emis o a doua obligațiune verde, ca parte a eforturilor sale de a-și aprofunda investițiile în dezvoltarea de camioane electrice cu baterii, de data aceasta în valoare totală de trei miliarde de coroane suedeze.
În 2020, Scania a devenit primul producător de camioane care a primit aprobarea pentru cadrul său de emitere de obligațiuni verzi, iar veniturile obținute din prima obligațiune au fost investite în fabrica de baterii a companiei și în dezvoltarea de camioane electrice cu baterii.
Interesul puternic pentru aceaste obligațiuni verzi arată că piața de capital sprijină în mod activ scopul Scania de a impulsiona trecerea la camioane electrice, respectiv la un transport durabil.
Aproximativ 20 de bănci nordice, companii de asigurări și administratori de fonduri de pensii au participat la licitația pentru noua obligațiune verde a Scania. Sumele obținute sunt direcționate către proiecte care vor avea un impact profund în reducerea emisiilor de CO2 și vor finanța cercetarea și dezvoltarea continuă a Scania în domeniul vehiculelor electrice cu baterii.
“Evoluția pe care o vedem, în care comunitatea financiară participă la impulsionarea tranziției către transporturi durabile, este reconfortantă. Credem că interesul pentru investițiile ecologice necesare pentru eliminarea treptată a dependenței de combustibili fosili în lume va continua să crească”, spune Jonas Rickberg, director financiar al Scania.
VEZI ȘI: Standardul Euro VII va încetini dezvoltarea camioanelor electrice, spune ACEA
Lumea se află în mijlocul unei crize energetice, dar investițiile pe termen lung în infrastructura de încărcare pentru electrificare rămân vitale, deoarece volumele mai mari de vehicule electrice cu baterii din viitor vor permite ca transportul fără combustibili fosili să se realizeze.
“Nevoia de investiții pentru a asigura tranziția către un transport fără fosile este uriașă. Vom folosi aceste obligațiuni pentru investiții continue în electrificare, deoarece se preconizează că vehiculele electrice cu baterii vor reprezenta jumătate din vânzările noastre în 2030”, explică Rickberg.
Cadrul obligațiunilor verzi constituie baza pentru identificarea, selectarea, verificarea și raportarea proiectelor care sunt eligibile pentru finanțare prin veniturile din obligațiuni verzi.
Calificativ “verde închis” pentru obligațiunile Scania
Compania norvegiană CICERO Shades of Green, unul dintre cei mai importanți evaluatori de mediu ai cadrelor de obligațiuni verzi și de sustenabilitate, a acordat cadrul Scania calificativul “verde închis”, care se aplică proiectelor și soluțiilor care corespund viziunii pe termen lung a unui viitor cu emisii reduse de CO2 și rezilient la schimbările climatice.
În conformitate cu principiile obligațiunilor verzi, veniturile vor fi gestionate în conturi separate, iar alocarea va fi raportată în mod transparent, împreună cu economiile de dioxid de carbon care au fost obținute.
Ce sunt obligațiunile verzi?
Obligațiunile verzi sunt obligațiuni emise de o companie pentru a fi utilizate in proiecte climatice și de mediu. Aceste obligațiuni sunt în mod tipic garantate de activele societatii și sunt susținute de bilanțul emitentului, fiind denumite și obligațiuni climatice. Obligațiunile verzi sunt obligațiuni destinate să încurajeze sustenabilitatea și să sprijine proiecte legate de mediul înconjurător sau alte tipuri de proiecte de mediu speciale.
Mai exact, obligațiunile verzi finanțează proiecte care vizează eficiența energetică, prevenirea poluării, agricultura durabilă, pescuitul și silvicultura, protecția ecosistemelor acvatice și terestre, transportul nepoluant, gestionarea durabilă a apei și promovarea tehnologiilor ecologice
Obligațiunile verzi vin cu stimulente fiscale pentru emitenti si investitori, cum ar fi scutirea de impozite și credite fiscale, făcându-le o investiție mai atractivă în comparație cu obligațiunile clasice.