Scania G500 4×2, noul camion de tractare al Van Rijswijk

Compania de recuperare van Rijswijk din Bodegraven a început recent să utilizeze noul său camion de tractare Scania G500 4×2.
G500 este primul camion Scania pe care compania olandeză de recuperare și tractare îl cumpără. “Căutam un camion de tractare cu dimensiuni compacte, care să nu se blocheze imediat când lucrurile devin ceva mai grele. În plus, trebuia să aibă un aspect robust. Scania G500 îndeplinește exact cerințele noastre”, spune directorul proprietar Roy van Rijswijk.
De fapt, Roy a căutat inițial un camion compact, dar mai ales coborât. Scania are deja șasiul cel mai coborât de pe piață ca dotare standard și, în combinație cu suspensia pe aer pe toate axele, cu cabina G20 cu plafon foarte jos și cu puntea spate poziționează extrem de în spate, a rezultat un camion de tractare foarte compact, cu un aspect robust.
“Petrecem mult timp în centrele orașelor și un camion cu garda joasă este extrem de util”, spune Roy.
Configurat cu două axe, camionul are avantajul față de un camion de tractare cu patru axe, deoarece folosește combustibilul mult mai economic. “O mare parte din munca noastră constă în tractarea de tractoare, platforme și furgonete. Chiar și pe distanțe lungi. Acest camion se potrivește mult mai bine la acest lucru”, mai spune Roy.
Motor puternic pentru a face față tuturor provocărilor de pe traseu
Compania se așteaptă să economisească mult la costurile de combustibil în acest fel. “Faptul că am optat pentru motorul de 500 CP se datorează faptului că petrecem mult timp în afara Olandei cu acest vehicul. Apoi, vrei să ai și forță de frânare pe o pantă franceză. Prin urmare, pentru un plus de siguranță, am optat pentru un retarder și un sistem de camere duble. În plus, Scania dispune în mod standard și de monitorizare a sarcinii pe axe cu suspensie pe aer pe toată lungimea vehiculului. Acest lucru este foarte util în activitatea noastră”, mai explică Roy van Rijswijk.
Deși nu are patru axe, asta nu înseamnă că acesta nu poate face față operațiunilor de recuperare mai grele.
“Avem 11,5 tone din punct de vedere legal și, din punct de vedere tehnic, 13 tone pe puntea spate. Așa că, în multe cazuri, putem tracta și un ansamblu cap tractor cu remorcă. De exemplu, prin utilizarea furcii putem ridica câteva tone de pe puntea din față a vehiculului care urmează să fie tractat. Vedem noul camion ca pe o extindere clară a serviciilor noastre care ar trebui să asigure creșterea.”
VEZI ȘI: DAF completează noua generație de camioane XD, XF, XG și XG+
Camionul a fost livrat din fabrică ca șasiu și cabină, la care s-a adăugat o interfață de caroserie Scania pentru a conecta cu ușurință componentele electronice ale acestuia la cele ale suprastructurii.
Dulapuri proiectate și echipate conform nevoilor
Conversia camionului a fost, de asemenea, proiectată chiar de Roy. În acest fel, toate dulapurile se află exact în locul în care le-a dorit, cu o dispunere ideală pentru tehnicieni și cu iluminat la locul potrivit. “În acest fel, putem lucra rapid și totuși în siguranță. Pentru că administratorul de drumuri vrea ca drumul să fie liber cât mai repede posibil, iar proprietarul nu vrea să aibă parte de daune suplimentare la vehiculul său”, explică Roy.
“Cea mai mare parte a muncii pentru noi este tractarea. Dar, de multe ori, trebuie mai întâi să îndepărtezi un arbore de transmisie și trebuie alimentat cu aer și energie electrică vehiculul care urmează să fie recuperat. Apoi sunt necesare tot felul de echipamente suplimentare pentru troliere, de la discuri pliabile la lanțuri D și de la lanțuri la chingi de ridicare și rotunde. Dar avem, de asemenea, o torță de tăiere la bord și perne de aer pentru a ridica un camion în cazul în care lucrurile chiar merg prost undeva.”