Camioane

Scania va lansa în curând un nou motor de 13 litri, dezvoltat împreună cu MAN

Scania va lansa în acest an un nou motor de 13 litri, primul dezvoltat în cadrul grupului Traton. Camioanele MAN vor prelua și ele noul motor în 2022.

Pentru a reduce costurile de producție, grupul Volkswagen a decis în urmă cu 5 ani ca modelele Scania și MAN să împartă gama de motoare și transmisii. Primul motor comun trebuia să apară la finalul anului trecut, dar proiectul a fost amânat de pandemie. Totuși, în acest an Scania va prezenta un nou motor, cu o cilindree de aproximativ 13 litri, care va înlocui gama actuală (370-540 CP).

Scania va lansa în curând un nou motor de 13 litri, dezvoltat împreună cu MAN

În afara unui consum și mai mic, noul motor cu 6 cilindri în linie va avea și avantajul economiilor de scară. El va fi preluat după aproximativ un an și de MAN, motoarele celor două mărci urmând a avea aproximativ 80% dintre piese identice.

VEZI ȘI: Motoarele diesel Scania vor putea fi alimentate și cu hidrogen

Motorul a fost dezvoltat în comun de inginerii Scania și MAN, suedezii având rolul de conducători ai proiectului. Se pare că lansarea noului motor va avea loc în curând, iar el va fi disponibil și în România cel târziu în toamnă.

Cele două mărci vor avea în viitor și alte motoare comune. Pentru motoarele noi de la 5 la 9 litri dezvoltate împreună, rolul de conducător de proiect îi va reveni lui MAN.

Îmbunătățiri la camioanele LNG

Scania a introdus noi optimizări și la sistemul său de propulsie cu gaz natural lichefiat (LNG). De exemplu, rezervoarele de LNG sunt acum echipate cu noi schimbătoare de căldură, rezistând mai bine la temperaturi foarte scăzute. Astfel, noile camioane alimentate cu gaz ar trebui să funcționeze fără probleme de pornire și autonomie și la temperaturi de -35 de grade Celsius.

De asemenea, noul intercooler este mai eficient cu 10%, lucru foarte important pentru un camion alimentat cu gaz, ale cărui gaze de eșapament sunt mai fierbinți cu aproximativ 200 de grade decât la un model diesel. Puterea maximă a motorului Scania LNG rămâne la 41o CP.

Din aceeași categorie...

Back to top button