ȘtiriTransport 4.0

Scania și Ericsson testează tehnologia 5G pe camioane

Fenomenul de interconectarea a tuturor dispozitivelor inteligente cunoscut sub numele de Internet of Things (IoT), și în care tehnologia 5G are un rol important, a început să crească din ce în ce mai mult, lucru care a atras atenția și producătorilor de camioane.

A avea o “linie prioritară” a fost uneori o problemă în rețelele aglomerate 3G și 4G, în care utilizatorii se “îmbrâncesc” pentru spațiu cu cei care fac video streaming, ascultă muzică sau se joacă în rețea. Tehnologia de comunicare 5G va putea sprijini mult mai mulți utilizatori simultan decât tehnologiile pre-5G – în special în comunicarea dintre autovehicule.

Scania este primul producător de camioane care testează componentele noii tehnologii de comunicare 5G, ca parte a unei colaborări cu Ericsson Research în cercetarea utilizării acesteia în domeniul transportul rutier. Testare tehnologiei 5G va cuprinde, în mod evident, studii privind conducerea autonomă și vehiculele conectate.

Scania și Ericsson testează tehnologia 5G pe camioane

Până în prezent, Ericsson a instalat deja trei stații de bază de ultimă generație în cadrul centrului Scania de cercetare și dezvoltare, urmând ca rețeaua de testare să fie continuu actualizată cu noua tehnologie ce este în curs de dezvoltare.

Pentru Scania, latența scăzută în conexiunile 5G înseamnă că noua tehnologie ar putea fi folosită de către camioane pentru a transmite între ele frânarea sau informații privind direcția, unde viteza și fiabilitate sunt vitale. În plus, tehnologia 5G ar putea fi folosită pentru a îmbunătății fiabilitatea și viteza în schimbul de informații între două sau mai multe camioane conectate. Acolo unde tehnologia WLAN este utilizată cu suscces, tehnologia 5G, cu nivelul său garantat de latență și lățimea de bandă, poate oferi o alternativă mult mai avantajoasă.

VEZI ȘI: Renault Trucks a lansat Renault Maxity Euro 6

De asemenea, noua tehnologie poate avea un rol cheie în testele de conducere autonomă efectuate de Scania, cum ar fi camioanele autonome care își actualizează în mod continuu informațiile despre harta, pe care le stochează pe un server central, pentru a fi distribuite către alte vehicule din sistem.

Privind în perspectivă, studiile nu se vor limita doar la facilitatea de testare din Södertälje a producătorului suedez de camioane. Scania va avea acces la conexiunea 5G la sediul central al Ericsson.

scania camioane conectate tehnologie 5gDe fapt, rețeaua Ericsson de testare 5G din Kista a fost deja folosită la sfârșitul lunii aprilie pentru un studiu mai mic privind autobuzele autonome în cadrul  „Kista Mobility Week „. De altfel, Kista va fi locul de desfășurare pentru viitoarele demo-uri cu vehicule autonome pentru proiectul Scania de automatizare a orașului.

Cei mai puțini familiarizați cu tehnologiile de comunicare, trebuie să știe că tehnologia 5G este un nou standard ce oferă viteze de Interner mobil de 100 ori mai mari în comparație cu tehnologiile actuale 3G și 4G, ceea ce permite furnizarea de servicii integrate prin intermediul rețelelor mobile. Aceasta nouă tehnologie va reduce consumul de energie și va eficientiza costul, ceea ce pentru transportul rutier înseamnă enorm.

Tehnologia 5G este deja testată de Ericsson și Huawai într-o zonă rurală din Olanda, aceasta urmând a fi testată la scară largă în cadrul Olimpiadei de Iarnă din Coreea de Sud.

Atât Scania cât și Ericsson consideră că testarea tehnologiei 5G va fi un real succes de dezvoltare al transportului rutier care va aduce un beneficiu real și valoros.

https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe FacebookInstagramTwitterYouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button