Ambele companii sunt convinse că evoluţia tehnologiilor de comunicare şi implementarea reţelelor 5G vor facilita transporturile de persoane şi de marfă. Evoluția LTE şi standardizarea 5G au dus la dezvoltarea comunicațiilor între vehicul-vehicul folosind reţelele mobile şi în acelaşi timp la minimizarea riscului de imprevizibilitate şi latenţă.
Scania a iniţiat conceptul de mers în convoi pentru camioane cu semiremorcă și astfel se reduce rezistența vântului şi consumul de carburant. În prezent, legislaţia permite mersul camioanelor în coloană, la o distanţă de siguranţă unul de altul, care folosesc sisteme comune precum radarul şi autopilotul. Cu toate acestea, o distanţă şi mai mică între vehicule – pentru o reducere şi mai mare a consumului de carburant – necesită comunicaţii vehicul-vehicul şi sisteme de control interconectate. Cercetarea realizată de Ericsson şi Scania a demonstrat că acum pot fi stabilite comunicaţii fiabile folosind reţelele 4G şi în viitor 5G.
[pullquote align=”full” cite=”Håkan Schildt, Director Strategy and Business Development al diviziei Scania Connected Services & Solutions” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Discutăm de ceva timp despre introducerea comunicaţiilor între vehicul-vehicul şi vehicul-infrastructură iar acum aceasta chiar se realizează. Acum există șanse reale pentru o comunicare fiabilă prin reţelele mobile.[/pullquote]
Oficialii Scania sunt convinşi că aceaste tipuri de comunicații, vehicul-vehicul, vor fi implementate de toate tipurile de operatori de transport datorită beneficiilor imense pe care le aduc. Datorită numărului ridicat de pasageri şi al cheltuielilor de transport, comunicaţiile pot contribui la o eficienţă logistică ridicată şi la reducerea impactului asupra mediului.
Într-o perspectivă mai largă, comunicaţiile între vehicul-infrastructură sunt o iniţiere pentru mersul în convoi la nivelul întregului sistem în plănuirea şi organizarea formaţiilor şi despărţirea convoaielor în funcţie de rută şi de program. Camioanele pot astfel să se alăture sau să părăsească plutoanele într-o manieră sigură.
Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU.
Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube
0 comentarii