MagazinȘtiri

Scania-Vabis „Bulldog“ din 1939 a prins din nou viață

Muzeul Scania va adăuga curând la colecția sa un proiect de recondiționare pe cale de finalizare. Este vorba despre un exemplar interbelic, Scania-Vabis 1939 recostitui de un grup de veterani și membri ai Scania Motorklubb. Poreclit „Bulldog-ul“ datorită formei sale și a dispunerii cabinei, „bătrânul“ din ’39 care-și trăiește a doua viața are locul său asigurat la muzeul din Södertälje, atunci când lucrarea de restaurare va fi finalizată.

„Pe timpul iernii, vom face ultimele retușuri și finisaje înainte ca „Bulldog-ul“ să intre la revopsire“ a declarat Palle Björkman, coordonatorul acestui proiect.

Scania-Vabis „Bulldog“ din 1939 a prins din nou viață

„Vehiculul este unic, fiind primul camion echipat de către Scania cu motor diesel de 120 CP cu cameră de pre-ardere. În plus, este primul model dezvoltat de un constructor de camioane ce avea cabină avansată, montată deasupra punții de direcție și motor, o inovație ce durează până în zilele noastre – de aici și denumirea bulldog.“ a declarat Robert Bengtsson, șeful Muzeului Scania.

Primul proprietar al modelului restaurat a fost o fabrică de bere din sudul Suediei. Al doilea proprietar al său l-a folosit până la mijlocul anilor ’60. Scania cumpărat camionul cu ceva ani în urmă, proiectul de restaurare fiind extins pe durata a șase ani. În momentul de față se lucrează intens la recondiționarea elementelor cabinei, cadrul de lemn proiectat inițial de Scania – Vabis și fabricat în Södertälje fiind complet reconstruit. În momentul în care camionul se va întoarce de la vopsit, acesta va fi adăugat la colecția Muzeului Scania în aceeași stare ca atunci când a părăsit fabrica în 1939.

Din aceeași categorie...

Back to top button