Scania, vânzări în creștere și profit redus în 2022

În 2022, vânzările nete Scania au crescut cu 16%, venitul operațional ajustat a fost mai mic decât în 2021, iar venitul operațional a fost mai mare decât în 2021, chiar dacă a fost afectat negativ, în principal din cauza reducerii activităților comerciale din Rusia.
Scania a publicat raportul final pentru perioada ianuarie-decembrie 2022, dominată de provocări majore la nivel global, precum războiul din Ucraina, COVID-19, criza energetică, inflația și deficitul de componente, care au dus la întreruperi mari în fluxurile de livrare.
”Anul 2022 a fost dominat de provocări majore la nivel global și, prin urmare, și pentru Scania. Războiul din Ucraina, COVID-19, criza energetică, inflația și deficitul de componente au dus la întreruperi mari în fluxurile de livrare. În ciuda incertitudinii legate de tendința geopolitică și macroeconomică, activitatea clienților noștri a rămas ridicată pe parcursul anului”, spune Christian Levin, Președinte și CEO al Scania
Cererea pentru soluțiile Scania de transport este robustă și majoritatea zonelor de afaceri au avut rezultate bune pe parcursul anului. Segmentul de Servicii a crescut cu 21%, ceea ce confirmă activitatea ridicată din transporturi. Redresarea pieței de autobuze și autocare continuă, chiar și în segmentul de autocare turistice, puternic afectat de pandemie.
Cererea pentru camioanele rămâne puternică, dar problemele majore legate de lanțul de aprovizionare și de producție din Europa au dus la o pierdere de volum. Vânzările Scania pentru întregul an 2022 au crescut cu 16%, iar marja operațională a fost de 9,4% (11,3% în 2021). Spre sfârșitul anului a fost posibilă finalizarea vânzării afacerii noastre comerciale în Rusia, iar după sfârșitul anului, în ianuarie, să închidem vânzarea afacerilor de finanțare din Rusia.
Venitul operațional pe parcursul întregului an 2022 a fost afectat negativ de problemele din lanțul de aprovizionare, care a fost destabilizat atât de factori externi, cât și interni. Tranziția în rețeaua europeană de producție a noului sistem de propulsie Scania Super, foarte apreciat de clienți, a adus o instabilitate suplimentară în fluxurile noastre deja tensionate. Neutilizarea capacității de producție la capacitate maximă a afectat în mod negativ și performanța financiară. Pentru a păstra flexibilitatea și posibilitatea de a accelera livrările, Scania a decis să mențină personalul în producție pe tot parcursul anului.
VEZI ȘI: Test cu Scania 25 P, primul camion electric greu din România
Pe parcursul anului au fost implementate mai multe acțiuni pentru gestionarea perturbărilor lanțului de aprovizionare. Livrările de camioane Scania au crescut în al patrulea trimestru cu 14%, contribuind puternic la îmbunătățirea vânzărilor cu 37%. Marja operațională ajustată în trimestrul IV a fost de 10,9 la sută (9,6).
Cu o listă de comenzi care se extinde deja mult în timp, Scania continuă să fie restrictivă în plasarea comenzilor noi pentru a asigura precizia livrărilor și a gestiona costurile crescute cauzate de inflație. Cota de piață a Scania în Europa și-a revenit oarecum odată cu creșterea volumului de camioane din trimestrul al patrulea și a ajuns la 13,4% pentru întregul an 2022.
“Pe parcursul anului, am putut observa că trecerea la un sistem de transport durabil începe să se materializeze. Cererea pentru vehiculele noastre lectrice, hibrid plug-in și hibride a crescut de la volumele mici cu aproape 400%”, a mai comentat Levin.
Pe lângă preluarea de comenzi pentru oferta Scania electrificată existentă, există și un interes puternic pentru camioanele electrice pentru transport regional, pe care producătorul suedez l-a prezentat în cursul anului 2022. La sfârșitul anului, Scania a primit aproape 700 de precomenzi, ceea ce indică interesul pentru camioanele electrice pe care începe să le producă în a doua jumătate a lui 2023.