In FocusTransport 4.0

Scrisoarea de transport electronică eCMR testată în cadrul unui proiect pilot din Germania

Scrisoarea de transport electronică eCMR testată de Asociația germană de transport, logistică și managementul deșeurilor (BGL) în cadrul proiectului pilot Living Lab 12.

Utilizarea transfrontalieră a scrisorii de transport electronice eCMR este în concordanță cu viziunea Comisiei Europene asupra viitorului transportului de mărfuri și logisticii aferente. Introducerea eCMR ar trebui să fie primul pas către un set complet de documente digitale pentru industria de transport.

Scrisoarea de transport electronică eCMR testată în cadrul unui proiect pilot din Germania

Proiectul pilot Living Lab 12 urmărește aprobarea utilizării documentelor digitalizate în transportul rutier de marfă, acesta fiind parte a proiectul Aeolix inițiat de Uniunea Europeană.

În Germania, acesta este susținut de Asociația germană de transport, logistică și managementul deșeurilor (BGL) care împreună cu mai multe companii de transport și logistică testează implementarea documentelor digitale.

În cadrul proiectului pilot s-a încercat crearea unei platforme comune pentru conectarea diferitelor sisteme de informații logistice. Sistemul ar trebui să permită schimbul de informații între companiile de transport, logistică și, desigur, autoritățile publice.

În faza de teste, transportatorii participanți pot introduce date relevante în format electronic, pot stoca informații logistice și pot avea acces la aceste informații rapid prin intermediul unui telefon mobil sau al unei tablete.

Astfel, toți cei implicați au acces imediat la informațiile referitoare la marfa transportată.

Expeditorul, transportatorul sau destinatarul trebuie să înregistreze și să instaleze aplicația TransFollow. Transportatorul trebuie să creeze un document digital, iar în momentul în care șoferul a ajuns la expeditor, acesta poate avea acces la document prin intermediul unui cod QR sau poate semna direct pe dispozitivul mobil.

VEZI ȘI: Camion furat din Danemarca depistat în cadrul unui control de rutină în Germania

În plus, în cazul depistării unor mărfuri deterioarate, șoferul poate fotografia marfa, aceasta fiind apoi introdusă în comanda originală de transport și rămâne în fișierul digital până când este încheiată comanda.

Un protocol adițional la Convenția CMR din 2008 reglementează scrisoarea de transport electronică eCMR.

Acest protocol prevede că documentele de transport pot fi prezentate și în format electronic, iar o serie de țări au și ratificat acest lucru. Conform celor de la BGL, Germania se află în faza finală de aprobare a utilizării documentelor digitale.

Pregătirile pentru implementarea proiectului Living Lab 12 au început din iunie 2018 și au inclus, printre altele, și instruirea managerilor din companiile de transport și logistică, dar și reprezentaților asociațiilor naționale din domeniu.

Până la sfârșitul lunii martie 2019, companiile participante au învățat să utilizeze sistemele myAEOLIX, TransportPortal și TransFollow. Proiectul a demarat oficial pe 1 aprilie și până la jumătatea lunii iunie, companiile vor efectua transporturi folosind documente electronice.

Apoi, BGL va întocmi un raport cu documentații și evaluări complete urmând a trece apoi la implementarea la nivel național a acestui sistem, ținând cont de toate sugestiile de îmbunătățire apărute în perioada de probă.

Din aceeași categorie...

Back to top button