Se revizuiesc regulile de acces la piața internațională de transport cu autocarul și autobuzul în UE

Se revizuiesc regulile de acces la piața internațională de transport cu autocarul și autobuzul în UE
Comisia TRAN a ajuns la un compromis privind revizuirea Reg. 1073/2009 referitor la regulile de acces la piața internațională de transport cu autocarul și autobuzul în Uniunea Europeană.

Comisia de Transport și Turism (TRAN) a Paramentului European a votat pe 22 ianuarie 2019 inițiativa legislativă de revizuire a Regulamentului 1073/2009 vizând măsuri importante de liberalizare a transportului rutier de persoane în Uniunea Europeană, aprobând amendamentele de compromis propuse cu privire la revizuirea Regulamentului 1073/2009 referitor la regulile de acces la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul, anunță UNTRR.

Se revizuiesc regulile de acces la piața internațională de transport cu autocarul și autobuzul în UE

Acest dosar legislativ important al Pachetului de Mobilitate Curată II propus de Comisia Europeană pe 8 noiembrie 2017 este pregătit pentru votul final în plenul Parlamentului European.

Revizuirea Regulamentului 1073/2009, în linie cu recomandările de vot ale industriei europene de transport rutier de persoane.

Astfel, se reintroduce noțiunea de „excursie locală”ca fiind parte a unui serviciu ocazional internațional pentru a nu fi confundată cu operațiunile de cabotaj și supusă regimului detașării.

S-a stabilit că pentru furnizarea de servicii regulate domesticeeste obligatorie înființarea unei firme în respectivul Stat Membru, pentru garantarea concurenței loiale.

A fost menținută derogarea de 12 zile de conducere consecutive pentru șoferii care operează transport rutier de persoane.

Deși este de acord cu rezultatul votului Comisiei TRAN, UNTRR continuă să semnalizeze faptul că este necesară stabilirea unui echilibru optim între deschiderea piețelor interne și protejarea serviciilor publice.

VEZI ȘI: Transport rutier internațional în siguranță cu noua semiremorcă Profi Liner TIR

În ceea ce privește pașii următori, raportorul TRAN a precizat, după vot, că este probabil ca raportul TRAN referitor la revizuirea Regulamentului 1073/2009 privind regulile de acces la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul să fie votat în plenul Parlamentului European în luna martie 2019.

“Liberalizarea transporturilor rutiere, atât de marfă cât și de persoane este o prioritate la nivelul Uniunii Europene, conform foii de parcurs a Comisiei Europene pentru un spațiu European unic al transporturilor”, consideră UNTRR.

De asemenea, UNTRR consideră că Președinția Română a Consiliului de Transport UE trebuie să susțină crearea unei piețe unice veritabile de transport rutier de persoane în Uniunea Europeană, oferind transportatorilor rutieri români noi oportunități de afaceri și de diversificare a serviciilor de transport rutier de persoane la nivel european.

Follow #infotrucker