In Focus

Sectorul de transport și logistică din Olanda este vulnerabil la acțiunile de criminalitate

Deoarece este punct important pe piața din Uniunea Europeană, sectorul de transport și logistică din Olanda este unul vulnerabil la acțiunile de criminalitate, arată un studiu efectuat de compania de consultanță Van de Ven.

Acțiunile de criminalitate reprezintă o amenințare atât pentru afacerile de transport și logistică, cât și pentru angajații lor, având capacitatea de a perturba echilibrul condițiilor de concurență echitabile.

Sectorul de transport și logistică din Olanda este vulnerabil la acțiunile de criminalitate

De aceea, criminalitatea trebuie combătută activ, însă, pentru a face acest lucru, este important să știi cum să acționezi, în ce locuri este vulnerabil sectorul și cel mai important, cum poate fi combătut acest fenomen în colaborare cu alții.

La solicitarea Asociației de transport și logistică din Olanda (TLN), compania de consultanță Van de Ven a efectuat un studiu referitor la sectorul de transport și logistică din această țară. Acesta are peste 200 de pagini și a fost cu ajutorul Ministerului de Justiție.

Motivele principale pentru care sectorul de transport este vulnerabul la acțiuni de criminalitate scoase în evidență de acest studiu sunt condițiile dificile de muncă, dar și faptul că facilitățile logistice nu sunt adaptate traficului atât de mare.

Salariile mici pentru anumite categorii, timpul mic de livrare sau prețurile de dumping din partea concurenței sunt tot atâția factori care pun presiune pe cei din transport și logistică. Și tocmai de aceea aceștia sunt vulnerabili și pot fi corupți pentru a deveni complici la acțiuni de criminalitate.

Toate aceste probleme din sectorul de transport olandez sunt binecunoscute de rețele internaționale de crimă organizată care se folosesc de acestea pentru activități criminale cum ar fi traficul de droguri de exemplu. Una din soluțiile propuse de TLN și de realizatorii studiului este de a crește salariile angajaților din transport și logistică pentru veniturile ilegale obținute din activități criminale să nu mai fie atât de tentante.

VEZI ȘI: Scania va testa camioane autonome între Södertälje și Jönköping

În plus, autoritățile naționale trebuie să facă eforturi mai mari pentru a preveni și combate criminalitatea internațională și nu să se mulțumească doar cu unele arestări punctuale. Pentru asta însă trebuie schimbat modul de lucru și este necesară o colaborare mai strânsă între autorități și toți cei din sectorul de transport și logistică.

Reprezentanții TLN și-au exprimat nemulțumirea, după publicarea studiului, printr-o scrisoare deschisă autorităților în care solicită luarea de măsuri urgente pentru a combate criminalitatea din acest segment.

“Este imperios necesar să acționăm acum pentru a proteja lucrătorii din transport și logistică înainte de a deveni membri sau complici ai rețelelor de crimă organizată. Mulți dintre ei sunt forțați de împrejurări să intre în aceste rețele și trebuie să ne asigurăm că ducem o luptă comună pentru stoparea acestui fenomen periculos”, au spus ei în luarea oficială de poziție.

Autoritățile naționale au convocat pentru începutul lunii martie o întâlnire cu principali actori din transport și logistică, dar și cu reprezentanți ai poliției, justiției și vămilor pentru a stabili un plan de acțiune care să ducă la reducerea acțiunilor de criminalitate de pe teritoriul Olandei.

Din aceeași categorie...

Back to top button