
O companie britanică a prezentat semiremorca cu pereți laterali acoperiți cu dioxid de titan, care descompune oxizii de azot în substanțe nepericuloase.
Oxizii de azot reprezintă una dintre cele mai dăunătoare substanțe emise de motoarele diesel. Pentru eliminarea lor, camioanele sunt echipate cu convertoare catalitice foarte avansate, care descompun oxizii de azot cu ajutorul injecției de AdBlue.
Dar acesta nu este sfârșitul posibilităților tehnologice în acest domeniu. Săptămâna trecută, compania britanică RGVA a prezentat bannere speciale concepute pentru a fi întinse pe pereții laterali ai remorcilor, acoperite cu dioxid de titan. Această substanță este un așa-numit fotocatalizator care, atunci când este expus la lumina soarelui, reacționează cu oxizii de azot, descompunându-i în oxigen, azot și nitrați inofensivi.
Cu alte cuvinte, tot ce trebuie să facă remorca este să iasă la drum într-o zi însorită, iar bannerele sale laterale vor începe literalmente să curețe aerul, eliminând substanțele nocive generate de motorul autotractorului.
VEZI ȘI: Camion cu 18 rezervoare de hidrogen în spatele cabinei
Conform calculelor RGVA, o semiremorcă de 13,6 metri lungime cu bannere speciale pe ambii pereți laterali va distruge aproximativ 5,2 kilograme de oxizi de azot pe an.
Aceasta este cantitatea pe care o va emite un camion de 40 de tone cu motor Euro 6 pe o distanță de aproximativ 15.000-20.000 km. Astfel, folosirea acestei soluții timp de un an va elimina până la două luni de emisii de oxizi de azot.