Economic

Sfârșit de an dificil pentru transportatorii rutieri din Franța

Finalul lui 2020 aduce o scădere a activității și a cifrei de afaceri, respectiv creșteri de costuri pentru transportatorii rutieri de mărfuri din Franța, conform celui mai recent raport FNTR.

Sectorul de transport rutier de mărfuri din Franța, printre cele mai afectate de pandemie din Europa, încheie anul cu o scădere a activității și a cifrei de afaceri, creșteri de costuri și dezechilibre ciclice.

Sfârșit de an dificil pentru transportatorii rutieri din Franța

De altfel, cifrele proaste ale acestui an sumbru sunt confirmate de cel mai recent raport FNTR privind impactul pandemiei COVID-19 asupra companiilor de transport rutier de mărfuri din Franța.

Mai mult de jumătate dintre liderii sectorului francez de transport rutier de marfă nu sunt încrezători în ceea ce privește viitorul, o stare de spirit care se traduce direct în previziuni mai mici de investiții și recrutare în 2021.

În luna noiembrie, 44% dintre liderii afacerii de transport rutier de marfă au observat în continuare o scădere a activității lor. Astfel, impactul pandemiei rămâne puternic asupra sectorului, mai ales că, pentru companiile care au înregistrat o scădere a activității, scăderea cifrei de afaceri ajunge la 18%, un procent mai mult decât în luna octombrie (17%).

Această tendință afectează în special companiile foarte mici, cu mai puțin de 10 angajați, care au o pierdere medie a cifrei de afaceri de 26%, cu 8 procente mai mult decât media națională și cu 2% mai mult decât în luna octombrie.

VEZI ȘI: Modificări privind autorizațiile pentru transporturile agabaritice în Germania

În noiembrie, 22% dintre companii au încă camioane în garaj, o ușoară îmbunătățire față de octombrie (27%). Aceasta se referă, în medie, la 17% din flotele lor.

Dezechilibrele ciclice persistă
În perioada studiată, dezechilibrele persistă, crescând astfel costurile de transport (ore suplimentare, absenteism, rezilierea contractului etc.). De asemenea, în noiembrie 38% dintre companii au înregistrat kilometri fără marfă suplimentari, comparativ cu 36% în luna octombrie.

Situații foarte diferite
Această prezentare generală nu ar trebui să mascheze realitatea unor situații foarte diferite, în funcție de tipul de mărfuri transportate sau în funcție de locația geografică a companiei.

În noiembrie, cele trei sectoare cele mai puternic afectate au fost transportul de mărfuri periculoase, automobile finite și transportul cu temperatură controlată.

Acest contrast există și la nivel regional. Pays de la Loire se descurcă relativ bine, 56% dintre companii înregistrând stabilitate în activitatea lor, comparativ cu Île-de-France, unde 76% dintre companii acuză dificultăți și o scădere a activității.

Investițiile și angajările puse în așteptare în 2021
Moralul companiilor care conduc sectorul este încă la jumătate, cu 54% dintre ei care nu au încredere în viitor, ceea ce are un impact direct în ceea ce privește prognoza investițiilor și recrutărilor.

De fapt, jumătate dintre ei declară că nu își vor reînnoi nivelul de investiții în 2020 pentru 2021 și doar 3% dintre aceștia se gândesc să recruteze. Dintre aceste recrutări planificate, doar 14% dintre acestea vor implica o creștere netă a forței de muncă a companiilor.

Din aceeași categorie...

Back to top button