GreenZoneUtil

Sfaturi de conducere economică a unui camion electric

Scania a pregătit 5 sfaturi de conducere economică a unui camion electric, pentru a utiliza la maximum potențialul sistemului de propulsie BEV.

Un camion electric consumă deja mai puțină energie decât unul cu motor cu combustie echivalent, grație eficienței mai mari a sistemului de propulsie. Dar felul în care este condus camionul electric poate economisi și mai multă energie.

Recuperează energia cinetică! Una dintre diferențele fundamentale dintre un camion convențional și unul electric este că, atunci când frânezi, poți regenera o parte din energia cinetică în bateriile camionului electric. Pentru a face acest lucru și pentru a evita folosirea frânei de serviciu, trebuie să își adaptezi stilul de condus pentru a rămâne în zona de frânare regenerativă indicată pe panoul de instrumente Scania, în locul turometrului clasic. Dacă folosești încetinirea auxiliară, nu vei ieși niciodată din această zonă. Acesta este un sfat foarte util pentru un șofer care nu a mai condus niciodată un camion electric.

Rulează liber cât mai mult posibil! La fel ca la un camion cu motor cu combustie, este de obicei preferabil să rulezi liber cât mai mult, dacă de poate. Când camionul are viteză mare, poți utiliza energia cinetică pentru a încărca bateriile, după cum am spus deja la primul sfat, prin frânare ușoară. De asemenea, este indicat să încetinești ușor pe o perioadă mai mare de timp decât să frânezi puternic pentru o încetinire rapidă. Excepția apare în situațiile de urgență, când trebuie să frânezi puternic, deoarece siguranța este prioritară înainte de orice.

Apasă ușor pedala de accelerație! Când conduci un camion electric, vei descoperi rapid că ai nevoie de o apăsare minimă a pedalei pentru a accelera bine. Chiar și în modul său cel mai eficient, camionul electric are o accelerație similară cu cea a unuia diesel. De aceea, un camion electric face față perfect traficului din oraș și cu o presiune redusă pe pedala de accelerație. Utilizați indicatorul de putere pentru un condus fluent. Pentru a nu consuma mai multă energie decât este nevoie, sfatul este de a evita atât accelerațiile puternice, cât și frânările puternice.

VEZI ȘI: Test cu Scania 25 P, primul camion electric greu din România

Planifică ruta! Dacă îți planifici ruta pentru a evita urcările abrupte sau ocolirile majore cât mai mult posibil, vei economisi energie. Dar, dacă ai o urcare pe rută, o poți aborda diferit, pentru a utiliza la maximum energia cinetică. Spre exemplu, cu un camion de gunoi, poți conduce gol la urcare și apoi să încarci camionul pe coborâre, în loc să faci această operațiune în sus.

Planifică modul de condus! Cu experiență, prevedere și aptitudini de condus, există oportunități mari de a economisi energie, timp și bani. Utilizați indicatorul de putere pentru a evita frânările prea puternice sau folosirea frânei de serviciu. În schimb, utilizați frânarea regenerativă, mult mai eficientă. În funcție de ce generație de camion electric Scania folosiți, puteți dispune sau nu de o funcție de menținere a vitezei de croazieră pe bază de GPS. În orice caz, ca șofer ai un rol foarte important atunci când vine vorba de planificarea șofatului și condusul în cea mai eficientă manieră atât pe drumurile rurale, cât și pe autostrăzi, chiar dacă folosești sistemul cruise control.

Din aceeași categorie...

Back to top button