Sfaturi în materie de șofat pentru șoferii neexperimentați

Sfaturi în materie de șofat pentru șoferii neexperimentați
Iarna este cel mai provocator sezon în materie de șofat, motiv pentru care șoferii neexperimentați devin puțin mai îngrijorați la volan.

Conform statisticilor europene, șoferii neexperimentați au mai multe șanse să fie implicați într-un accident de circulație. Însă chiar și cei mai noi șoferi se pot bucura de condus atunci când mașina și anvelopele lor sunt în stare bună.

Sfaturi în materie de șofat pentru șoferii neexperimentați

Iarna aduce variații meteo mari, iar schimbările de aderență cauzate de zăpadă și gheață îi pot surprinde pe șoferii neexperimentați.

”De asemenea, vizibilitatea poate fi scăzută, iar mâzga și lapovița au un efect însemnat asupra direcției și distanțelor de frânare ale mașinii”, spune șoferul de teste al unui cunoscut producător de anvelope.

Șoferii tineri sunt considerați novici în trafic. Există și mulți care conduc rar, drumurile scurte nefiind considerată experiență de condus pe timp de iarnă.

Controlul mașinii se îmbunătățește odată cu experiența
Potrivit Comisiei Europene, șoferii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani sunt mult mai prezenți în statisticile privind accidentele și decesele.

Ei se confruntă cu un risc de două până la trei ori mai mare de a avea un accident de mașină decât conducătorii auto mai experimentați.

VEZI ȘI: Noul Opel Combo primește sistemul IntelliGrip

Accidentele în care sunt implicați șoferii tineri sunt adesea cauzate de pierderea controlului sau de viteze neregulamentare și au loc cel mai probabil pe timp de noapte.

Starea mașinii și cunoașterea caracteristicilor acesteia sunt esențiale pentru siguranță. Șoferii tineri conduc adesea mașini mai vechi care nu dispun de sisteme de asistență și de echipamente de siguranță de ultimă generație. În loc să conducă a doua mașină a familiei, tinerii șoferi ar trebui să conducă o mașină cât mai sigură posibil.

VEZI ȘI: Noua anvelopă Michelin X Multi Energy pentru transport regional

Chiar și așa, aceștia trebuie să fie conștienți că sistemele automate sau echipamentele de siguranță prezente pe cele mai noi automobile nu pot menține greutatea pe șosea dacă viteza este prea mare.

Când conduceți rar, anvelopele bine întreținute sunt cea mai sigură alegere
Șoferii neexperimentați ar trebui să acorde o atenție specială și anvelopelor. Aceștia ar trebui să aleagă cel mai bun model din cea mai nouă linie de produse, spun specialiștii.

Sfaturi pentru șoferii neexperimentați:
– Curajul se obține numai prin practică. Locurile de parcare goale, de exemplu, vă permit să vă testați vehiculul în diferite scenarii. De asemenea, vă puteți înscrie la cursuri la o școală pentru șoferi, chiar dacă aveți deja permis de conducere.

– Ar trebui să conduceți în mod regulat pe suprafețe alunecoase, pentru a ști cum se va comporta mașina. De exemplu, pistele realizate pe lacuri înghețate sunt optime pentru acest scop. Dacă este necesar, puteți vizita și piste speciale de antrenament. Cu toate acestea, ele sunt adesea prea alunecoase și nu oferă aceeași senzație ca zăpada și gheața din realitate.

– Șofatul cu calm este esențial. În loc să intrați în panică, să bruscați frânele și să încordați umerii, trebuie să fiți foarte atenți la posibilele locuri spre care să vă îndreptați și să încercați să mențineți controlul chiar și în cazul unor evenimente surpriză.

– Verificarea presiunii în anvelope din când în când poate părea neimportantă, însă poate avea un impact major în timpul șofatului în condiții extreme. Autovehiculele cu presiune incorectă a anvelopelor se pot comporta ciudat în timpul depășirilor în mare viteză, de exemplu.

Follow #infotrucker