ȘtiriUtil

Sfaturi utile despre cum puteți reduce costul operațional

Cele câteva sfaturi utile de mai jos, despre cum puteți reduce costul operațional al unui camion ar trebui să fie familiare oricărui șofer profesionist sau manager de flotă.

Să ne înțelegem! Nu învățăm pe nimeni cu să fie mai performant, ci doar aducem în atenție unele lucruri care v-ar putea ajuta în reducerea costul operațional.

Sfaturi utile despre cum puteți reduce costul operațional

Aproximativ 30% din costurile operaționale pentru un camion se datorează consumului de combustibil.

Condusul economic, nu înseamnă deplasare la viteza mica ci deplasare folosind o treapta de viteza cât mai mare posibilă tehnic și o viteză adaptată la condițiile meteo, trafic și topografie, care nu numai că economisește carburant, dar scade și costurile de întreținere cu vehiculul, respectiv reduce riscul accidentelor.

Un motiv bun pentru a acorda atenție comportamentului șoferilor de camion și corectării acestuia în cazul în care este nevoie.

Combustibilul este costisitor (transportatorii români o știu cel mai bine), poluează mediul înconjurător și poate afecta în mod semnificativ profitabilitatea unei companii dacă nu este gestionat corect.

Trebuie să înțelegem că este în beneficiul tuturor să învățăm cum să folosim în beneficiul nostru cele mai eficiente metode pentru a avea rezultate notabile.

Sfaturi utile despre cum puteți reduce costul operațional

Producătorii de camioane au investit sume importante de bani în dezvoltarea sistemelor care să-i ajute pe șoferii de camion să obțină cea mai mare rentabilitate a combustibilului pe care îl ard.

Șoferii de camion trebuie să fie conștienți de aceste sisteme, să știe să le utilizeze pentru a profita la maximum de ele. În general, acest lucru necesită o schimbare în comportamentul de conducere. Știm, toți ne credem șoferi, doar că tehnologia avansează într-un ritm alert, iar realitatea spune că trebuie să învățăm constant.

VEZI ȘI: Amendă de 170.000 de lire pentru moartea unui șofer strivit de camion

Astfel, aceștia trebuie să învețe cum să utilizeze sistemele disponibile pentru o gestiune corectă a vehiculelor în scopul de a elimina consumul excesiv de energie.

Conducerea unui vehicul comercial greu de mărfă sau persoane necesită un stil de conducere diferit față de un autoturism.

Desigur, există multe variabile care-și pun amprenta asupra consumului de carburant. Nu trebuie să vedem camionul ca pe o mașina de curse, ci să întelegem că este un vehicul destinat transportului de marfă.

Mulți ar trebui să constientizeze acest lucru.

Consumul de combustibil este rezultatul stilului de condus în mod direct, însă acesta poate face diferența dintre un condus eficient și unul mai puțin eficient.

Utilizarea parametrilor operaționali ai camionului va furniza informații despre cât de bine a fost condus un vehicul. Diferența dintre un condus eficient și unul mai puțin eficient poate varia între 0.5% și 20% pe factura de combustibil.

Cei care doresc să reducă permanent consumul camioanelor lor ar trebui să-și instruiască șoferii. Da, este o investiție utilă, care pe lângă obținerea unor rezultate de consum bune, aduce și alte beneficii.

Cei care acordă atenție sfaturilor de mai jos, pot reduce consumul de carburant, costul de întreținere al vehiculelor și costurile de asigurare:

Verificați cu regularitate presiunea în anvelope – presiunea corectă în anvelope vă permite să reduceți consumul, uzura anvelopei și o eficiență mai mare la rulare și frânare.

Utilizați în funcție de condiții toate modurile de operare ale cutiei de viteză.

Optimizați utilizarea frânelor de serviciu – nu uitați că pe camion, majoritatea dintre voi aveți sistem auxiliar de reducere a vitezei (retarder, intarder etc.). Utilizați-l când este posibil și necesar!

Folosiți atunci când este posibil sistemul de control al vitezei de croazieră (Cruise Control/Tempomat) chiar și pentru a accelera – camioanelor de ultimă generație “le place” pe acest mod de rulare. Nu vă grăbește nimeni!

Învățați să operați și setați comenzile adaptive și inteligente ale sistemului de control al vitezei

Învățați cum să conduceți în siguranță și eficient fără a compromite consumul sau a forța mecanica camionului

Conducerea preventivă, anticiparea și informarea permanentă în trafic împiedică încetinirile sau opririle inutile la intersecții, de exemplu.

Gestionați ralantiul – dacă nu aveți nevoie de motor, opriți-l!

Învățați să utilizați cât mai bine cuplul motor!

Câteva sfaturi și pentru responsabilii parcurilor auto
Desigur, și cei din birouri trebuie să țină cont de anumite lucruri pentru a obține cele mai bune rezultate din punct de vedere al costurilor de operare.

Mențineți intervalele de întreținere ale camioanelor – lucrările de mentenanță sunt mai ieftine decât depanările, iar timpii morți cauzați de blocarea camionului în service pot fi eliminați.

Asigurați-vă că elementele aerodinamice exterioare sunt ajustate corect (spoilerul de pe cabină și deflectoarele laterale) – întrebați-l pe șofer dacă a făcut asta sau verificați personal dăcă vă este la îndemână.

Implementați un program de management al anvelopelor – știm, mulți il consideră inutil, dar acesta poate crește foarte mult viața anvelopelor. Spre exemplu, geometria roților trebuie făcută la întreg ansamblul nu numai la capul trator!

Măsurați și monitorizați comportamentul șoferilor și performanțele vehiculului – trebuie să înțelegeți că sistemele de monitorizare nu sunt pentru a mustra șoferul, ci pentru a-l corecta.

Implementați un sistem de stimulare a șoferilor – evident, țineți cont că acesta poate funcționa doar dacă este implementat și gestionat corect.

Nu în ultimul rând, apelați cu încredere la cursurile de pregătire ale producătorulor de camioane pentru șoferii de camioane prezenți pe piața locală.

Nu uitați! Utilizarea frânei de serviciu înseamnă consum de carburant, iar deplasarea constanță aduce economie.

Din aceeași categorie...

Back to top button