Shell continuă să primească gaz natural lichefiat (LNG) din Rusia
Gigantul energetic Shell primește în continuare gaz natural lichefiat (LNG) din Rusia, a declarat un purtător de cuvânt al Shell, potrivit Reuters.
În 2015, Shell, cel mai mare trader de LNG din lume, a încheiat un contract pe mai mult de 20 de ani pentru ca rusii de la Novatek să furnizeze aproximativ 900.000 de tone/an de la fabrica de LNG Yamal din Siberia (Rusia).
Shell a declarat în 2022 că va renunța la toate operațiunile sale din Rusia, inclusiv la o importantă facilitate de producție de gaz natural lichefiat din peninsula Sahalin, după ce Rusia a invadat Ucraina. În aprilie 2022, Shell a declarat că valorile nominale a acțiunilor se vor reduce până la 5 miliarde de dolari în urma deciziei de a ieși din Rusia.
În 2022, Shell a obținut un profit record de aproape 40 de miliarde de dolari, mai mult decât dublu față de ceea ce a încasat în 2021, după ce prețurile la petrol și gaze au urcat vertiginos în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Printre alte companii care au renunțat la operațiunile din Rusia se numără BP și norvegienii de la Equinor, în timp ce francezii de la TotalEnergies au declarat că vor continua să livreze LNG din Rusia, atât timp cât nu vor exista sancțiuni europene asupra acestui combustibil.
Gazul rusesc nu este acoperit de sancțiunile UE
În iunie 2022, Consiliul a adoptat un al șaselea pachet de sancțiuni pe scară largă împotriva Moscovei care, printre altele, interzice achiziționarea, importul sau transferul de țiței maritim și de anumite produse petroliere din Rusia către UE. Totuși, gazul nu este acoperit de acestea.
În 2022, exporturile de gaze rusești către Europa prin conducte au scăzut la un nivel minim post-sovietic, Europa acuzând Rusia de restricționarea livrărilor, iar Moscova dând vina pe impactul sancțiunilor.
VEZI ȘI: Totul despre biogaz și camioanele alimentate cu gaz
De asemenea, conducta Nord Stream 2 a fost avariată de explozii misterioase, iar reparațiile acesteia ar putea dura până la un an, potrivit gigantului energetic german Uniper.
Cu toate acestea, Rusia a furnizat Europei aproximativ 17 milioane de tone de LNG în 2022, în creștere cu aproximativ 20% față de 2021, potrivit datelor Refinitiv Eikon.
Novatek, cel mai mare producător de LNG din Rusia, a asigurat cea mai mare parte a livrărilor, după ce a expediat 20,8 milioane de tone de la proiectul Yamal LNG – inclusiv către alți clienți – și 700.000 de tone de la Kriogaz-Vysotsk de la Marea Baltică, potrivit Refinitiv Eikon, scrie Reuters.