
Shell vrea să producă LNG pentru camioane din surse nepoluante, fără să genereze emisii de CO2, la rafinăria proprie din Köln/Godorf (Rheinland).
Shell și-a propus să investească într-o linie de producție LNG pentru camioane, din surse bio și fără să genereze emsisii de CO2, pentru a-și mări numărul de stații de alimentare din Germania și pentru a ajuta scăderea emisiilor de noxe generate de industria de transport.
Shell va face aceste investiții la rafinăria din Köln/Godorf și are în plan o producție de aproximativ 100.000 de tone pe an. Gazul natural lichefiat (LNG) este lichid clar, incolor, care se formează când fazul natural este răcit la aproximativ -162 de grade Celsius.
În Germania, camioanele care folosesc gaz în loc de diesel sunt scutite de plata taxelor de drum, această soluție alternativă fiind luată în calcul pentru a reduce nivelul de noxe și pentru ca industria de transport rutier să-și poată atinge obiectivele stabilite în ceea ce privește reducerea emisiilor de CO2.
Conform unui studiu efectuat de Thinkstep, gazul naturla lichefiat de la Shell contribuie cu o reducere de până la 22 % a emisiilor, inclusiv CO2, metan și N2O, comparativ cu dieselul convențional. Camioanele care folosesc LNG sunt mai silențioase decât cele pe diesel. Atunci când se folosește bio LNG, din reziduuri organize sau energii regenerabile, amprenta de CO2 se poate reduce până la zero.
Shell nu vrea doar să rezolve cererea din ce în ce mai mare de LNG din partea transportatorilor, ci vrea să contribuie și la o reducere cu peste 1 milion de tone de CO2 pe an în ceea ce privește emisiile generate de camioane în Germania.
VEZI ȘI: Camion românesc sechestrat în Germania, fiind bănuit că a fost utilizat în furtul de motorină
Marco Richrath, directorul rafinăriei, spune că până în 2022/23 linia de producție va fi complet modernizată, lucrările urmând să înceapă în primăvara anului 2021.
Shell și-a propus nu doar să producă LNG din surse bio și regenerabile, dar și procesul de producție și distribuție să fie realizat cu zero emisii de CO2. Shell vrea ca până în 2023 să-și mărească rețeaua de puncte de alimentare la 40 de stații până în 2023, urmând ca până atunci toate vehiculele din cadrul companiei să fie pe LNG.
Obiectivele pe termen lung sunt și mai ambițioase. Astfel, Fabian Ziegler, directorul Shell Germania, spune că obiectivul este ca până în 2050 compania să aibă 0 emisii de CO2 în toate procesele de producție și distribuție. În plus, până în 2050 combustibilii produși și comercializați de Shell să contribuie cu o reducere de 65% a emisiilor de noxe.