#Șîeu, în pelerinaj la… primul și singurul metru din Autostrada Moldovenească

#Șîeu, în pelerinaj la... primul și singurul metru din Autostrada Moldovenească
Lumea merge în peleriaj în Bucovina pe la mănăstiri cu sau fără moaște, și alearga după aghiasmă, în schimb, eu am mers să văd primul și singurul metru din Autostrada Moldovenească de la Suceava.

Pe 9 martie, chiar de Ziua Sfinților 40 de Mucenici (ca să vezi coincidență), am dat #șîeu o ”fugă” până la Suceava, pentru a vedea minunea minunilor: autostrada Moldovenească.

#Șîeu, în pelerinaj la... primul și singurul metru din Autostrada Moldovenească

În felul acesta, am rezolvat și problema cadoului de 8 Martie, pentru soția mea! Plus că, speram să mâncăm și mucenici moldovenești de la mama lor.

Pe scurt, „spartanul” Ştefan Mandachi – un moldovean și jumatate, a construit pe cheltuială proprie un metru de autostradă. Indiferent dacă motivul pentru care a făcut acest gest: protest împotriva celor care conduc România astăzi sau pentru a bate obrazul celor 25 de miniștri ai transportului, câți au existat din 1989 pănă în prezent ori, mai puțin probabil, doar pentru a-și promova propriile afaceri, ideea sa este genială în termeni de marketing, concretizat într-un videoclip.

După ce am colindat ”Area 51” moldovenească în lung și-n lat fără să văd nimic, ma-am hotărât să cerem ajutor localnicilor. Unii erau convinși că este doar o glumă neadevărată, alții spuneau că deja a fost demolată.

În fine, la o benzinărie, o moldoveancă amabilă pune mâna pe telefon și-l sună pe dom’ primar (!?). Omul, la rândul său, îi indică exact ce și unde (!?).

Ajunși la fața locului, ne dăm seama că mai trecusem pe acolo de câteva ori fără să observăm nimic. În clipul lui Ştefan Mandachi apăreau parapeți, indicatoare rutiere, șamd. Dar acolo, nu era nimic, decât un gen de parcare pietruită cu un panou în mijloc.

VEZI ȘI: Deficit de 100.000 de locuri de parcare sigure pentru camioane în Uniunea Europeană

M-am împrietenit cu alți ”pelerini”, veniți cu mașini cu numere SV și IS, la rândul lor dezorientați și frustrați de faptul că nu este nimic de văzut.

#Șîeu, în pelerinaj la... primul și singurul metru din Autostrada Moldovenească

Duminica la prânz! Toți păreau a fi oameni de afaceri, hotârâți să vină pe 15 martie la inaugurarea oficială și să contribuie puternic financiar la construcția unei viitoare autostrăzi adevărate.

Mai mult, fiecare vorbea în numele unui număr mai mare de prieteni cu aceleași convingeri. Când să plec, supărat că am făcut degeaba un drum de 1.000 km, se întâmplă minunea.

Apare un localnic care ne arată că undeva sub stratul de pietriș proaspăt, se găsește într-adevăr Autostrada Moldovenească. Din nu știu ce motive, toți stâlpii și stâlpișorii construcției fuseseră rași la nivelul asfaltului.

#Șîeu, în pelerinaj la... primul și singurul metru din Autostrada Moldovenească

Îl așteptăm pe Ștefan Mandachi, ca la începerea adevăratei autostrăzi să-și parafrazeze înaintașul: ”Țineţi minte cuvintele lui Ştefan, Autostrada Moldovei n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea, dar va fi a voastră și a urmaşilor urmaşilor voştri, în veacul vecilor.”

Ș-am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea de la Autostrada Moldovenească.

PS: România vrea autostrăzi

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.