ȘtiriTop News

Sindicatele șoferilor din Franța pregătesc de un protest național pe 27 iunie

Din cauza inflației, sindicatele șoferilor de camion din Franța pregătesc un protest național pe 27 iunie, pentru a cere creșteri salariale în acest sector.

Pe 10 februarie 2022, sindicatele din Franța au semnat un acord cu asociațiile de transport rutier FNTR și OTRE, după o lungă dispută între acestea, care a început în noiembrie 2021 și a dus la un protest național în decembrie 2021. Acordul a stabilit o creștere salarială de 5% pentru șoferii de camion începând cu luna februarie, cu o nouă creștere de 1% începând cu luna mai.

Sindicatele șoferilor din Franța pregătesc de un protest național pe 27 iunie

Însă, creșterea inflației declanșată de războiul din Ucraina a schimbat scenariul și împinge cinci sindicate din Franța să redeschidă negocierile pentru creșterea salariilor.

Pe 3 iunie 2022, FGTE-CFDT, CGT, FO, CFTC și SNATT CFE-CGC au publicat un comunicat comun prin care le solicită șoferilor de camion să se mobilizeze pentru un protest național începând cu 27 iunie. Revendicările se referă la reevaluarea salariilor din diversele ramuri vizate, cele mai multe cochetând cu salariul minim. Unele nu au mai înregistrat o creștere de mai mulți ani.

Vor redeschiderea negocierile salariale

Cele cinci sindicate afirmă că inflația a împins salariile din multe sectoare spre salariul minim, care în transportul rutier a fost majorat la 10,49 euro pe oră în aprilie 2021. Acestea consideră ca „indecentă” propunerea asociațiilor patronale de a revizui grila de salarizare în 2023. De aceea, acestea fac apel la asociațiile patronale să se așeze din nou la masă pentru a redeschide negocierile salariale.

VEZI ȘI: DACHSER deschide un nou centru logistic în Lisabona

Reprezentanții lucrătorilor din transport atacă, de asemenea, Guvernul, care, potrivit acestora, dă dovadă de „lipsă de considerație” față de sectorul de transport, lucru dovedit și prin faptul că noul Executiv de la Paris nu a desemnat încă un ministru al transporturilor.

Blocarea marilor zone industriale

„În situația excepțională pe care o traversăm, trebuie să răspundem și noi la negocierea anuală obligatorie (NAO) a contractului colectiv național de muncă pentru transportul rutier, altfel, în curând, nu vom mai găsi pe nimeni să punem la volan”, avertizează Thierry Douine, președintele CFTC.

Pe 27 iunie, sindicatele mizează pe angajații din transportul rutier și cei din logistică, dar și din alte ramuri de transport pentru a se face auziți. „Această primă presiune va consta în blocarea marilor zone industriale, unde sunt reprezentate diferite meserii din ramură”, precizează Thierry Douine.

Din aceeași categorie...

Back to top button