Stiai caTehnologie

Sistem automat de stabilizare în caz de explozie la un pneu din față

Compania americană Kodiak Robotics, care dezvoltă camioane autonome, a prezentat un sistem automat de stabilizare în caz de explozie la un pneu din față.

Americanii au făcut și o demonstrație practică de funcționare a noului sistem, iar totul a fost prezentat în două clipuri video. Testul a presupus explozia intenționată a pneului stânga față al unui cap tractor ce tracta o semiremorcă la viteză de autostradă.

Sistem automat de stabilizare în caz de explozie la un pneu din față

Sistemul funcționează în mai multe faze. În primul rând, computerul trebuie să recunoască momentul exploziei, prin detecția pierderii bruște de presiune. Apoi, sistemul de direcție și frânarea colaborează în asemenea manieră încât traiectoria camionului să fie afectată cât mai puțin posibil.

În cazul testului organizat de Kodiak, devierea maximă de la traiectorie a fost de 15 centimetri. Până la oprirea completă, devierea de la centrul benzii a fost redusă la 8 cm. În plus, în momentul funcționării, sistemul a acționat automat și luminile de avarie.

VEZI ȘI: Telma a prezentat un retarder revoluționar, care joacă și rolul de generator și motor electric

Deși este gândit inițial ca parte a unui sistem de conducere autonomă, sistemul ar putea fi folosit și separat, pe camioanele convenționale, reducând riscul unor accidente foarte grave în cazul unei explozii de pneu.

Din aceeași categorie...

Back to top button