In Focus

Sistem de securitate inteligent pentru prevenirea atacurilor teroriste

Ministerul Transporturilor din Italia a anunțat testarea unui sistem de securitate inteligent produs de UIRNet pentru prevenirea atacurilor teroriste în orașe cu vehicule comerciale.

Atentatele teroriste de la Nisa, Stockholm, Berlin și Barcelona, în care atentatorii au utilizat ca armă vehicule comerciale, au ridicat problema implementării unor sisteme de securitate inteligente în centrele orașelor cu scop de apărare.

Sistem de securitate inteligent pentru prevenirea atacurilor teroriste

Italia a fost printre primele țări care au luat măsuri de protecție ridicate în preajma sărbătorilor de iarnă din 2016. Atunci, au fost folosite camioane municipale pe post de bariere.

Astăzi, UIRNet SpA, propune un sistem de securitate inteligent, bazat pe un perimetru format din porți telematice în jurul orașelor italiene pentru a identifica orice camion sau furgonetă care trece, inclusiv șoferul.

Având ca obiectiv principal conectarea într-un mod simplu a lumii complexe a transportului și logisticii, fără a introduce schimbări de piață determinate de serviciile oferite, UIRNet a conceput deja acest sistem pentru a controla distribuția bunurilor în zonele urbane, incluzând acum și funcții antiteroriste.

Astfel, Parlamentul din Italia a ales să testeze sistemul în cadrul unui proiect pilot.

VEZI ȘI: Adrian Țintea s-a clasat pe locul II în marea finala Optifuel Challenge 2017

Primele teste operaționale vor avea loc în Palermo și Matera în timpul unor evenimente culturale.

Sistemul include un inel de control care înconjoară centrele urbane cu porți inteligente echipate cu camere care pot identifica automat vehiculul și conducătorul auto.

UIRNet afirmă că punctele sale forte sunt costuri reduse, o reglementare care poate împiedica intrarea oricui are intenția unui atentat și o formă de interfață de informare, chiar și cu recunoaștere facială, între diferitele căi de acces pentru a declanșa alerte în timp real pentru vehicule neautorizate și șoferi neidentificați.

Având în vedere că sărbătorile de iarnă bat la ușă, poate că n-ar fi rău ca Primaria Municipiului București, spre exemplu, să testeze un astfel de sistem, care, pe lângă eficiență, nici nu “agresează” vizual așa cum o face barierele de beton.

De asemenea, un posibil furnizor ar putea fi compania românească MB Telecom, care are o vastă experiență în ceea ce privește sistemele de securitatea.

De altfel, Mircea Tudor, proprietarul MB Telecom este singurul inventator din lume dublu premiat la Salonul de Invenții de la Geneva, pentru două invenții diferite, primul scanner mobil de camioane și primul scanner de avioane.

Din aceeași categorie...

Back to top button