Sistem de stocare a energiei din baterii uzate de la eCitaro

Sistemele de baterii uzate de la autobuzele electrice Mercedes-Benz eCitaro sunt folosite în premieră într-un sistem staționar de stocare a energiei.
Ciclul de viață al bateriilor de tracțiune nu trebuie să se încheie după utilizarea într-un vehicul. Acest lucru este demonstrat de proiectul pilot GUW+ al Üstra Hannoversche Verkehrsbetriebe AG, în care Daimler Buses este implicată ca partener.
În proiectul anunțat în 2021, sistemele de baterii de la autobuzele urbane Mercedes-Benz eCitaro vor primi o a doua viață într-un sistem staționar de stocare a energiei. Soluția dezvoltată și implementată de Mercedes-Benz Energy GmbH a intrat acum în operare în Hanovra, în substația de rectificare a Üstra, permițând autobuzelor electrice și tramvaielor să fie alimentate cu energie în același timp.
Soluția de stocare din acest proiect pilot este nu doar regenerativă și controlabilă, ci și poate fi individual adaptată pentru alte domenii de utilizare și redimensionată în consecință. Utilizarea bateriilor în a doua viață reduce costurile pe ciclul de viață al autobuzelor eCitaro. În același timp, Üstra folosește infrastructura existentă deja (clădiri, conexiune la rețea și electronica de putere), cu efect pozitiv asupra costurilor cu investițiile.
VEZI ȘI: Au fost livrate primele autobuze Mercedes-Benz eCitaro G fuel cell
Stația de stocare, cu o capacitate totală de peste 500 kWh, consistă în 28 de sisteme de baterii de la autobuze eCitaro. Pachetele puternice de baterii NMC ale autobuzelor vor primi o a doua viață atunci când limita specifică de autonomie a vehiculelor este atinsă (la 80% din capacitatea inițială sau după 5-6 ani de utilizare).
În operațiunile staționare, în care pierderea capacității joacă doar un rol minor, bateriile uzate mai pot fi utilizate cu succes o perioadă de până la 10 ani. Bateriile utilizate în prezent provin de la autobuzele folosite de Daimler Buses în faza testelor. În viitor, stația de stocare poate fi extinsă cu baterii înlocuite de la cele 49 de autobuze eCitaro, solo și articulate, din flota Üstra.
Substația de rectificare din Hanovra alimentează sistemul de tramvaie și autobuzele electrice ale Üstra, fiind conectată la rețeaua de alimentare publică. Sistemul de stocare acționează ca amortizor în timpul perioadelor de consum sau regenerare maxime și permite utilizarea în continuare a vehiculelor în cazul căderilor de rețea.
În viitor, Mercedes-Benz Energy GmbH vrea să dezvolte o soluție de tip container, care nu depinde de facilitățile existente și poate fi integrată flexibil în diverse medii. Alte perspective sunt integrarea alimentării altor vehicule electrice, precum vehiculele municipale sau autoturismele angajaților, în infrastrustuca de încărcare.
O soluție interesantă este și combinarea cu sistemele fotovoltaice instalate de companii. Nu în cele din urmă, proiectul pilot GUW+ va evalua și posibilitatea de a folosi sistemele staționare ca unități de stocare a pieselor de schimb. Astfel, bateriile noi pentru eCitaro, stocate de Daimler Buses sau partenerii de service ca unități de înlocuire în cazul unor defecțiuni, ar putea fi integrate în sisteme staționare de stocare cu sarcini reduse până când este nevoie să fie folosite pe vehicule.