
Sistemele inteligente de siguranță instalate pe multe camioane și autoturisme de ultimă generație simplifică demersul de evitare a incidentelor și accidentelor rutiere.
Prezența mai multor vehicule pe șosele, fluxul de trafic mai rapid, dar și de informații perturbatoare, reprezinta solicitări considerabile asupra șoferilor de camioane și autoturisme. Pe de altă parte, nu au existat niciodată mai multe posibilități pentru un șofer de a conduce mai în siguranță decât o poate face în prezent.
Începând cu noiembrie 2015, a intrat în vigoare o cerință legislativă la nivel european, care prevede ca toate camioanele cu două și trei axe să fie echipate cu funcția de frânare automată de urgență.
Scopul este de a reduce numărul accidentelor în care un camion intră în spatele unui vehicul care rulează înaintea sa, acest tip de accident fiind responsabil pentru o cincime din totalul accidentelor rutiere în care sunt implicate camioane. În momentul actual, legislația prevede ca sistemul pentru frânarea de urgență să reducă viteza camionului cu 10 km/h. Anul viitor, aceasta va ajunge la 20 km/h.
Volvo Trucks a dezvoltat un sistem care depășește cu mult reglementările oficiale prezente și viitoare. Acest sistem a fost introdus în 2012 şi se concentrează în primul rând asupra alertării șoferului cu privire la riscul producerii unei coliziuni.
Sistemul pentru frânarea automată de urgență este folosit doar dacă acest lucru este absolut necesar și intră în funcțiune extrem de repede.
Viteza de frânare este de aproximativ 7 m/sec2, ceea ce se situează la același nivel cu ceea ce pot gestiona multe autoturisme. În practică, asta înseamnă că viteza camionului poate fi redusă de la 80 la 0 km/h pe o distanță de aproximativ 40 de metri.
Sistemul monitorizează vehiculele din față cu ajutorul unei camere video și a tehnologiei radar și funcționează indiferent dacă este soare, înnorat, ceață sau întuneric.
Dacă există riscul unei coliziuni, șoferul este atenționat prin sporirea luminozității și prin semnalele acustice emise. Dacă sistemul nu detectează un răspuns din partea șoferului, camionul începe automat să frâneze treptat.
Dacă șoferul tot nu reacționează, sistemul pentru frânare este utilizat până când vehiculul se opreşte.
VEZI ȘI: Se vor schimba sau nu timpii de condus și odihnă în cazul camioanelor?
După alte cinci secunde în care volanul nu se mișcă deloc sau nu intervine niciun fel de reacție, este declanșată automat frâna de mână, măsură de siguranță care este menită să preîntâmpine rostogolirea camionului dacă șoferul se află în stare de șoc sau de pierdere a cunoștinței.
Când este utilizată frâna de urgență, se aprind luminile de frână pentru a semnaliza vehiculele care circulă din spate, iar atunci când viteza vehiculului scade până la 5 km/h, se vor activa și luminile de avarie.
Sistemul Volvo funcționează și pe șoselele cu multe curbe, și poate face diferența între parapeții de pe marginea drumului și obstacolele adevărate, precum autovehiculele, inclusiv motocicletele. Pentru a beneficia din plin de acest sistem, este esențial să ne asigurăm că toate funcțiile, precum frânele de tip ABS, sunt activate atât pentru camion, cât și pentru remorcă.
Luând în considerare perioada scurtă de timp care s-a scurs de la introducerea legislației pentru frânarea de urgență, va mai fi nevoie să treacă o vreme până când efectele sale benefice să se reflecte în statisticile privind accidentele rutiere. În orice caz, Volvo Trucks este convins de beneficiile sistemului pentru frânarea de urgență și ale altor dispozitive de siguranță activă.
Sistemele inteligente de siguranță Volvo Trucks
- Controlul adaptiv al vitezei de croazieră, controlul activ al vitezei de croazieră care îl ajută pe șofer să mențină o distanță constantă față de vehiculul din față.
- Sistemul de avertizare de coliziune cu frână de urgență îl alertează pe șofer atunci când există riscul unei coliziuni cu un vehicul din față, activând frânele, dacă este nevoie.
- Sistemul de avertizare șofer îl anunță pe șofer atunci când este cazul să ia o pauză, dacă detectează cel mai mic semn de neatenție sau de somnolență din partea șoferului.