Sistemul comunitar de restituire a TVA-ului

Adunarea Generala IRU a adoptat o rezolutie prin care solicita guvernelor sa stabileasca un sistem de rambursare a TVA-ului eficient si interoperabil in cadru UE si pentru a simplifica normele de rambursare pentru operatorii din afara Uniunii Europene.

Adunarea Generala a IRU (The International Road Transport Union) a adoptat la sfarsitul anului 2010 o rezolutie cu privire la disfunctionalitatea sistemelor nationale de restituire a TVA-ului an cadrul Uniunii europene, averizand ca aceasta deficienta risca sa antreneze o criza de lichiditati care poate duce la falimentul firmelor de transport rutier in cazul in care aceasta problema persista. Redresarea economica fragila s-ar gasi din nou intr-o situatie dificila, intrucat aceste companii de transport rutier conecteaza societatile cu pietele lor si asigura mobilitatea cetatenilor.

Sistemul comunitar de restituire a TVA-ului

Companiile de transport se confrunta cu falimentul

Rezolutia IRU solicita Uniunii Europene si indeamna guvernele sa actioneze decisiv pentru ca operatorii sa poata colecta sumele datorate acestora inainte de a fi prea tarziu. Incepand cu 1 ianuarie 2010, utilizarea de portaluri web nationale destinate rambursarii TVA-ului persoanelor supuse taxelor intr-un alt stat membru UE decat cel propriu, a devenit o situatie normala. Totusi, aceste portaluri sufera la capitolul lentoare. Lipsa de armonizare a datelor necesare cauzeaza erori de transmitere, intarzieri de plati si chiar litigii care implica sume ridicate care au fost pierdute. Acest tip de litigiu reprezinta 80% din cererile anuale de rambursare TVA, efectuate de transportatorii rutieri din Uniunea Europeana pentru cheltuielile lor de combustibil, reparatii sau taxe de drum.

Presedintele IRU, Janusz Lacny a supus ca „aceasta incapacitate de a garanta o rambursare a TVA-ului fiabila si in timp util inseamna falimentul companiilor de transport rutier a cpror lichiditate este deja intr-un stadiu critic mai ales in tari europene afectate major de criza economica. Rambursarile de TVA si rezolvarea rapida a litigiilor de catre guvernele care au nevoie de bani, au un impact considerabil asupra sustenablitatii acestor intreprinderi. TVA-ul trebuie rambursat si IRU solicita ca statele care nu inca operationale portalurile web pentru a efectua rambursarea la timp, printre care si Romania, sa plateasca in intregime dobanzile arieratelor“. Statele membre ale Uniunii Europene au decis recent sa prelungeasca termenul pentru depunerea cererilor mai vechi chiar din 2009, dar au refuzat sa delege armonizarea elementelor tehnice divergente ale mecanismului Comisiei Europene.

Janusz Lacny a mai declarat ca „totul ar trebui pus in ordine pentru a imbunatatii si amortiza aceste portaluri de web. Aceasta nu este o chestiune ce tine de prerogativele national, ci de cele ale companiilor si capacitatii lor de a oferi locuri de munca“. Rezolutia IRU adoptata la sfarsitul lui 2010 solicita prelungirea tremenului de depunere a cererii de rambursare TVA din 2009 pana ce este restabilit un mecanism de rambursare operational si de restabilire a posibilitatii de a folosi formularele dinainte de 2010 pentru a efectua aceste solicitari, in vederea solutionarii arieratelor existente, precum si convenirea, in acord cu sectorul, a unui program care sa indice toate etapele necesare pentru rezolvarea problemelor tehnice observate in acest sistem.

IRU (The International Road Transport Union), de asemenea, considera ca este timpul ca Uniunea Europeana sa gaseasca o solutie la fragmentarea normelor de restituire a TVA-ului pentru operatorii non-UE, deoarece multitudinea de acorduri bilaterale intre statele membre si tarile terte a creat o situatie distorsionata si neloiala intre operatorii de pe aceeasi piata.

Uniunea Europeana ar trebui sa se straduiasca acum sa armonizeze acordurile la nivel European pentru a fi negociate cu tarile terte, pentru a asigura un tratament coerent si echilibrat pentru toti.

Follow #infotrucker

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.