ȘtiriTehnologie

Sistemul Galileo va schimba viitorul navigației GPS

Galileo, sistemul european de navigație prin satelit (GNSS), s-a ridicat la așteptările utilizatorilor din primul an de funcționare, spun cei de la WebEye Telematics.

În ciuda faptului că proiectul va fi finalizat abia în 2020, sateliții de deasupra continentului european au transmis un semnal mai puternic decât cei americani sau rusești, oferind astfel mai multe informații utilizatorilor lor.

În timp ce companiile internaționale de transport și logistică consideră această perioadă ca fiind noua eră a telematicii, cei mai buni profesioniști tocmai au început să descopere noi domenii pentru prelucrarea datelor furnizate de GNSS.

De altfel, sistemul nu poartă întâmplător numele Galileo, după unul dintre cei mai influenți fizicieni și astronomi europeni, cunoscut pentru tehnicile sale precise de măsurare și experimentare.

Cei de la WebEye Telematics spun că precizia ordinară a măsurătorilor de poziție orizontală și verticală a fost în trecut de aproximativ 3 – 4 metri, iar rețeaua de 30 de sateliți ai GNSS a redus această precizie la aproape un metru.

Scopul programului Galileo este înlocuirea completă a sateliților apericani GPS și rusești GLONASS utilizați anterior, reducând astfel dependența în cazul unei situații de urgență accidentale.

VEZI ȘI: Cum a evoluat dormitul în cabina camioanelor de cursă lungă

Cel de-al 30-lea satelit al sistemului Galileo va fi pus în funcțiune în 2020.

Până atunci costul total al proiectului va ajunge la aproximativ 10 miliarde de euro. Această sumă determină o presiune ridicată asupra rentabilității. Datorită acestei presiuni, părțile interesate încearcă în mod constant să profite de oportunitățile care stau în cadrul proiectului.

Sistemul va afecta și viața europenilor, de exemplu, prin facilitarea unui timp de reacție mai scurt în cazul apelurilor de urgență.

GNSS va reduce timpul de călătorie și va crea o experiență mai plăcută prin îmbunătățirea eficienței dispozitivelor de navigație portabile și integrate.

Datorită capacităților de înaltă precizie, sistemul Galileo va putea distinge drumuri paralele, dar diferite, cum ar fi autostrăzile sau malurile de apă și va recalcula traseul înainte de parcurge în mod inutil distanțe mari.

Serviciile de poziționare mai bune vor avea o importanță și în rețeaua europeană de taxe de drum.

O altă posibilitate subevaluată este existența unei precizii mai bune în urmărirea încărcăturii pe întreg lanțul de aprovizionare. Astfel, se pot genera costuri mult mai mici și un nivel mai ridicat de securitate între cele două obiective.

Sistemul Galileo creează o acoperire mai bună și o putere a semnalului în orașe cu clădiri înalte și zone interioare sau subterane fără întreruperi de semnal.

Din aceeași categorie...

Back to top button